Hamburgtól Szöulig megy a HOTS

Rovat

Megosztás

Az NKA Cseh Tamás Program exportbrandje, a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) ősszel is folytatja éves programját a magyar könnyűzene szolgálatában. Meghívásos mentortábor külföldi előadókkal, szakmai programok, tudatos showcase-jelenlét és személyre szabott tréningek határozzák majd meg az őszi szezont.

A CSTP nemzetközi alprogramja 2017-ben a magyar zene nemzetközi láthatóságát, a közép–kelet-európai regionális integrációt, valamint a nemzetközi támogatással turnézó zenekarok személyes segítségnyújtását tűzte ki célul. A HOTS eddigi programjai épp annyira igyekeztek ellátni egyfajta edukatív funkciót a showcase-ek (EurosonicMENTTallinn Music WeekSeaZone) és vásárok (MIDEM) delegációszervezéseivel, mint amennyire fókuszáltan szerették volna segíteni a külföldi áttörésre vágyó zenekarok nemzetközi jelenlétét. Az év első felében 280 szakmabeli megkérdezéséből kirajzolódott, tizenöt zenekart felmutató shortlist látható segítséget nyújt a programiroda nemzetközi partnereinek abban, hogy eligazodjanak a hazai könnyűzene legfrissebb előadói között. A következő – újfent publikus – shortlist-kiírás szeptemberre várható a 2018-as programtervhez igazodva.


A HOTS saját mentortábora, az Outbreakers’ Lab augusztus végén kerül majd megrendezésre: erre a meghívásos eseményre négy külföldi mentor választotta ki az idei első shortlistről azokat a zenekarokat, akikben hinnének annyira, hogy három nap alatt felkészíthessék őket a szóban forgó piacokra való belépésre. A meghívott mentorok között van a The Cure egykori menedzsere, Daryl Bamonte, aki a brit Schubert Music irodáját vezeti; a lengyel performance coach, Magda Cholyst, a Chimes alkalmazottja; a holland ügynök, Andries van Wieren, aki többek között a Dope D.O.D.-t és a My Baby-t is felfedezte; valamint Valentin Geiseider, az osztrák Ink Music ügynöke és publishere. A négy mentor 3–3 általuk kiválasztott zenekarnak tart majd személyes és minden meghívott által látogatható előadásokat, kurzusokat, a végeredményről és a tanulságokról pedig a novemberi BUSH-on számolunk majd be.


Szeptemberben négy showcase-fesztiválon lesz jelen a HOTS: a baltikumi jelenlétet a What’s Next In Music?-on kívánjuk fenntartani a jövő évi Tallinn Music Weekig, szeptember első hétvégéjén. Ezt követően a német anyanyelvű piac két legfontosabb eseményére küld zenekarokat a Cseh Tamás Program exportbrandje.
Szeptember 20–23. között a hamburgi Reeperbahnon léphet majd fel egy, a szervezők által kiválasztott magyar zenekar – míg a HOTS közös fogadást tart majd a cseh, a lengyel és az osztrák exportirodával, ezzel is erősítve a regionális kapcsolatokat –, szeptember utolsó hétvégéjén pedig a bécsi Waves Viennára került kiválasztásra a Dope Calypso, a Belau és Babé Sila. Mivel minden HOTS-esemény kritériuma, hogy nyilvános jelentkezés által választhassák ki a szervezők a beérkezett pályázatok közül az adott piacon leginkább érvényesülni képes zenekart – szemben a befizetős modellekkel –, emiatt a CSTP is külön tréningekben készíti majd fel az egyes eseményekre kiválasztott produkciókat.


Végül, de nem utoljára egy rendhagyó eseménnyel is gazdagodnak az őszi exportaktivitásaink, ugyanis a MIDEM-es tárgyalások eredményeként a távol-keleti zeneipar legnagyobb eseménye, a Zandari Festa idén már Magyarországgal is együttműködik majd, és két produkciót is fogad majd a helyi érvényesülés jegyében. A részletekkel, valamint az év további programkínálatával hamarosan bővebben is jelentkezünk majd.

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta