Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Árulkodó gyerekrajzok – te miket rajzolsz?

Árulkodó gyerekrajzok – te miket rajzolsz?

A pillanattól, hogy képesek vagyunk zsírkrétát ragadni, már ki tudunk alakítani egy speciális kommunikációs módot. Rajzaink alapján megérthetik, hogyan gondolkodunk, és értelmezzük a minket körülvevő világot. Árulkodó gyerekrajzok, mit mondanak rólunk?

A gyerekrajzok három csoportra oszthatók:

  • firkálmány

  • elő-vázlatos

  • vázlatos

A firkálmányokban nem kell realisztikus megfelelőket keresni. Többnyire csak jelölések egy oldalon. Úgy néz ki, mintha semmi különleges nem lenne benne, néha azonban előfordul, hogy váratlan realisztika csúszik bele. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a firka végül kiadja a Mona Lisát, hanem, hogy biztos alakzatok, formák és alakok kezdenek kialakulni belőle, nem csupán szabálytalan firkát láthatunk.

Forrás:childrendrawingcenter

Az elő-vázlatos rajzok azon alapulnak, hogy a gyermek próbálja visszaadni, amit a saját szemével lát. A legegyszerűbb dolgokat is lerajzolják, mint – arcok, autók, kamionok, fák, házak. Illetve, az ehhez hozzáadott dolgok. Itt-ott egy kis virág, akár a ház tetején is!

Forrás: pinterest

 

A vázlatos, sematikus rajzok, már jobban hasonlítanak a valóságra, azonban hátterükben gyermeki kifejezések, szavak és szimbólumok állnak. A madarakra például, használhatnak egy “v” jelet. A rajzokhoz fűződik egy történet, amit megoszt rajza szemlélőjével. Egy fantáziadús mesét kapunk, ami sokszor többet árul el, mint amit láthatunk. Megismerjük a gyermeki perspektívát, és gondolkodásmódot.

Forrás:pinterest

Mit jelentenek a rajzok?

Még filmekben is láthattuk, hogy a gyermekrajzoknak jelentése van. Bár sokszor előfordul, hogy a rajzok csupán rajzok, és szórakozás tárgyai, semmi több. De tény, hogy rejtőzhet egy mély réteg, ahol jelentések összefonódásai kirajzolhatják az érzéseiket, gondolataikat. Nem szabad sok dolgot beleképzelni, de lehet következtetni, ha a gyermek elmondja, mit jelent neki az a rajz.

Forrás: whirligigtoys

Mit árul el rólunk a rajz?

A rajzoló neme és színei összeállítása. A sötétebb színek domináns gyerekre vallanak. A lányok a meleg színeket, a fiúk a hidegebbeket követik. A zöld a kreativitást, a sárga a boldogságot, a piros pedig az intenzitást jelzi.

Forrás:letidor

Számít a rajz pozíciója a lapon. Akik bal oldalra helyezkednek, a múltat, és a nevelő jelenlétét jelenti. A jobb oldal a jövő felé való irányulást és a kommunikáció szükségességét. A lap aljához közelítő rajzok az önbizalomhiányt és az elégedetlenséget tükrözik.

Forrás: giphy

 

A rajz mérete is elárulhatja, ki vagy. Minél nagyobb a rajzod a papíron, annál dominánsabb egyéniséged. Ha kéz nélkül rajzolsz karaktereket, nem jellemző rád az agresszivitás. A kis lábfejek, lábak azt jelenthetik, hogy rajzolója instabil, kiegyensúlyozatlan személyiség.

Árulkodó gyerekrajzok – te miket rajzolsz?
Rólad mit mondanak a rajzaid?

Borítókép: letidor

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share