Ezt nézed:  / Divat/Életmód / PR / Az a bizonyos hét… már megint…

Az a bizonyos hét… már megint…

PMS és menstruációs görcsök

A menstruáció minden nőnek az élete szerves részét képezi. Több-kevesebb rendszerességgel mindannyiunkat meglátogat minden hónapban. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg azt a bizonyos hetet. Vannak, akik előtte érzelmek széles és szélsőséges skáláját élik át, vannak, akik görcsölnek, és poklok poklát élik át, illetve olyan szerencsések, aki minden gond nélkül átsuhannak ezen a héten is.

PMS

A PMS, azaz premenstruációs szindróma azon kellemetlen testi és érzelmi panaszok együttese, amiket a menstruációdat megelőző napokban érzel. Ezekért a tünetekért a testedben lezajló hormonális változások felelősek. A PMS jelei lehetnek a feszültség és különböző hangulatingadozások, fáradtság (hiába aludtál akár 8-10 órát), a hasfájás, puffadás, mellfeszülés és mindezt tetőzően természetesen a pattanások is ilyenkor jelenhetnek meg.

Mivel enyhítheted ezeket a tüneteket? Lehet ilyenkor nincs hozzá túl sok kedved, de a testmozgás általában segít, ahogyan a rendszeres, kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás is (bár tudjuk, ilyenkor a legnehezebb ellenállni a második csokinak 🙂 ). Ezen a héten figyelj arra is, hogy kevesebb legyen a só- és koffeinbevitel.

Menstruációs görcsök

A  menstruációval járó panaszok egyénenként és menstruációs ciklusonként is nagyon különbözőek lehetnek, mint például alhasi (méh) görcs, hasi fájdalom, hasmenés,hányinger, de előfordulhat székrekedés és hányás is. Az olyan életmódbéli tényezők, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly is hajlamosítanak arra, hogy a menstruáció panaszokkal járjon.

Menstruációs görcsökkel szinte minden nő találkozik és küzd az élete során. Mivel nagyon különbözőek vagyunk, így az is eltérő, milyen gyakorisággal, milyen hosszan, illetve milyen erősséggel tapasztalunk ilyen jellegű fájdalmat.

Mivel lehet enyhíteni a fájdalmas és görcsös menstruációt?

Léteznek természetes módszerek, mint például a melegvizes palack, a gyógyteák, jóga vagy a masszázs.

A menstruációs görcsök enyhítésére léteznek vény nélkül kapható gyógyszerek is. A simaizom-görcsoldó hatású, drotaverin tartalmú No-Spa közvetlenül a méh izomzatára hat és csökkenti annak görcsös összehúzódását. Ilyenkor napi 3×1-2 tabletta  alkalmazása (40 mg drotaverin-hidroklorid tartalom esetén) enyhíthet a menzeszt kísérő panaszokon.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát gyógyszerészét!

Drotaverin-tartalmú vény nélkül kapható gyógyszer

Budapest, Tó utca 1-5. – Telefon: (+36 1) 505 0050, Fax: (+36 1) 505 0060 – Gyógyszerinformációs szolgálat: (+36 1) 505 0055 – www.sanofi.hu, www.nospa.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share