Ezentúl tilos a gyerekházasság Gambiában

Rovat

Megosztás

Az afrikai Gambiában, aki 18 év alatti lányt vesz el, az 20 évre börtönbe megy. A lány szülei 21 év börtönre számíthatnak, ha kiderül: ők adták el a lányukat a vőlegénynek. Ha valaki tudomást szerez ilyen kényszer házasságról és nem siet azt jelenteni a rendőrségen, akkor tíz év börtönre számíthat. Megbüntetik azt az imámot is, aki ilyen gyerekházasságot vallásilag szentesített.

Idehaza, Európában, már egy ideje megszokott számunkra az, hogy a szerelem az egyetlen széles körben elfogadott indok a házasodásra. A világ távoli tájain azonban sok kultúrában a házasságot a házasulandók családjának gazdasági és szociális érdekei szervezik meg. A család a legtöbbször nincsen tekintettel a fiatalok, különösen a lányok, életkorára, és sokszor gyermeklányokat is férjhez adnak.

Gambia vezetőjének nemes célkitűzés mindenképpen tiszteletreméltó, ám a törvény betartatásával komoly problémák adódhatnak, mivel nem övezi széleskörű társadalmi egyetértés az intézkedést, ráadásképpen feltehetően az állami tisztviselők sem kaptak pontos akciótervet. Valójában az afrikai miniállam diktátora csupán közölte elhatározását a muzulmán előkelőségek tanácskozásán, így ki tudja, milyen gyakorlati következménye lesz a nemes, ámde kissé bombasztikus bejelentésnek. Yahya Jammeh, aki egykor katona volt, a haladás diktátorának nevezi magát. A haladás egyelőre várat magára, de a diktatúra az kétségkívül fennáll Gambiában. Az elnök korábban azt közölte megdöbbent alattvalóival, hogy képes az AIDS meggyógyítására is.

A diktátor most ünnepli hatalma fennálásának 22-ik évfordulóját. Korábban a diktátor a szexuális csonkítást szüntette meg egyetlen elnöki bejelentéssel- legalábbis szavakban. A szolgalelkű parlament persze sietett gyorsan törvénybe is foglalni az elnök szavait: hat év börtön jár annak a szülőnek, aki szexuális csonkításnak veti alá a lányát. Ezenkívül 1300 dolláros büntetést is kell fizetnie! Így szól a törvény, melynek alkalmazásáról éppúgy nincs semmilyen megbizható adat Gambiában mint a gyermek házasságról, mely immár tilos a mini állam maxi diktátorának bejelentése után.

Szöveg: Lengyel Miklós és hanna

Kép: www.accessgambia.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta