Az ember legjobb barátja…de mióta is…?

Rovat

Megosztás

Svéd tudósok nemrégiben hozták nyilvánosságra legújabb kutatásaik eredményét, mely szerint a kutyák már sokkal korábban az ember hűséges társául szegődtek, mint ahogyan azt eddig gondolták.

Az új kutatások azt feltételezik, hogy a mai házi kutyák őse már 27 ezer évvel ezelőtt megunta a vadonban tapasztalt viszontagságos életet és hátat fordított ősének, a farkasnak. Ez a teória ellentmond annak a korábbi álláspontnak, ami 15 ezer évvel ezelőttre datálja a kutya megszelidítését, akkora, amikor az ember felhagyott gyűjtögető-vadászó életmódjával és a vándorlást a nyugodalmasabb és stresszmentesebb farmer életre cserélte. A mezőgazdaság kialakulása, a meghódított földterületek elterjedése is hozzájárult ehhez a folyamathoz.

Dr. Love Dalen, a Stocholmi Svéd Természettudományi Múzeum tudósa szerint ez nem egészen így történt.

Az egyik forgatókönyv az hogy egy farkas elkezdte követni az embert, míg végül az megszelidítette őt. A másik verzió szerint az ember egyszerűen foglyul ejtett egy farkas kölyköt és így vált aztán a farkas háziállattá. Ha ez utóbbi igaz, akkor a gyűjtögető vadászó ember által háziasított kutya még egy teljesen nomád életmód során vált háziállattá.

Peter Smith, az angol Wildwood Trust vezetője szerint ezért szeretjük annyira a kutyákat, hiszen az ő és a mi evolúciós fejlődésünk összefonódik. Az ember és kutya közti kapcsolat csodálatraméltó, hiszen több ezer éves fejlődésre vezethető vissza, sokkal régebbre, mint azt eddig hittük.

A bizonyíték, egy Szibériában talált farkas csont, ami a DNS elemzések alapján kb. 35 ezer éves. Nem csupán a kora miatt érdekes, hanem azért is, mert megtalálható benne egyszerre farkas és kutya DNS is. Ez a lelet bizonyíték arra, hogy már korábban bekövetkezett az a töréspont, amikor a mai kutya őse többé már nem volt farkas és elindult a házi kutyává fejlődés útján.

Az ember legjobb barátja
Melyik a kedvenc híres kutyakaraktered?

Képek: seekershub, wikipedia

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta