Az érettségi nyolc millióval többet ér

Rovat

Megosztás

Nyolc általános? Szakma? Érettségi? Ha a fizetésről van szó, csakis ez utóbbi! Ugyanis akinek érettségije van, 8 millióval többet keres alacsonyabb végzettségű társainál.

Az eltérések hatalmasak. De mi lehet az oka? Hiszen mindenhol azt hallani: szerezzünk szakmát, mert alig találni vízvezeték-szerelőt vagy ácsot. Amiből pedig kevés van, az kincset ér.

Akkor mégis hogyan döntsek?

Ha nyolcadikos vagy és középiskola választás előtt állsz, a legszerencsésebb, ha egy gimnázium mellett teszed le a voksod. Azok ugyanis, akik leérettségiztek, havonta átlagosan 230 ezer forintot keresnek. Ezzel ellentétben, akik szakmunkásképzőbe jártak, csak 178 ezret. A különbség több, mint 50 ezer forint- amiből már egy okostelefonra is telik.

Még jobbak az esélyeid, ha  a későbbiekben egyetemre is jelentkezel- onnan kikerülve havi 600 ezer forintos fizetés várhat!

De mégis mire vélhetőek a különbségek?

A válasznak a Magyar Tudományos Akadémia és a Corvinus Egyetem járt utána. Kiderítették: a gimnáziumok és szakközépiskolák jobban fejlesztik a munkához szükséges alapkészségeket, mint a szakiskolák. Ami ennél is megdöbbentőbb: szívesebben felveszik lakatosnak, hegesztőnek, építőipari szerelőnek az érettségizetteket, mint azokat, akiknek ez a végzettsége! A szakmával rendelkezők így segédmunkát kénytelenek végezni, ha nem akarnak munka nélkül maradni.

Ahogy az idő múlik, úgy a szakmák változnak felgyorsuló világunkban. Amit ma valaki megtanul, annak holnap már nem biztos, hogy hasznát veszi. Ez az oka, hogy kevesebb munkát kap egy szakmunkás képzettségű ember.

A kutatásból az is kiderült: aki érettségizett, dolgozó évei során 8 millióval többet kap- ez egy vidéki ház ára.

rich_and_poor_81435

 

Érettségi nélkül temessem el magam?

Igaz, ha  a fizetéseket nézzük, az érettségit előnyösebb választani, mint egy szakmát. De csak ezért ne jelentkezz szakiskola helyett gimnáziumba! Az első szempont az legyen, mihez van nagyobb kedved, miben vagy erős.Kínszenvedés lesz a négy év, s ami utána következik, ha egy tőled teljesen idegen területre evezel.

Ne hagyd, hogy befolyásoljon a környezeted! Sokan lenézik a szakmunkásokat, pedig például egy tehetséges asztalos is ér ugyanannyit, mint más. Versenyekre jelentkezhet alkotásaival, ami viszi a hírét az utókornak, ahogy a sok-sok elégedett ügyfél is.

Sokkal boldogabb élet vár rád tehát, ha az lesz a munkád, amit imádsz. Még kevesebb pénzzel is.

8 millió dolláros érettségi
Te melyiket választod?

Forrás: NFSZ, Buksza.reblog.hu

(Fotók: tuningpp.com, whatnot.fr, laowaiblog.com)

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta