Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Az igazi Benjamin Button: 80 éves testben él a négyéves

Az igazi Benjamin Button: 80 éves testben él a négyéves

Ritka betegség, a progéria ihlette meg bő száz éve Scott Fitzgeraldot, hogy megírja Benjamin Button különös életét. Körülbelül 130 ilyen esetet jegyeztek fel 1886 óta, az egyikük most négyéves és Bangladesben él.

A csecsemő megszületésekor semmi nem utal a progériára. A problémák az első évben jelentkeznek, ekkor kortársaihoz képest feltűnően lassan fejlődik a gyermek, miközben rohamos öregedésnek indul.

Így történt ez a dél-bangladesi Bayezid Hossain esetében is. A most négyéves kisfiú csak háromévesen kezdett járni, de már három hónaposan minden foga kinőtt. Jelenleg apró teste olyan, mint egy nyolcvanévesé. A ráncaiért és megnyúlt bőréért a kutisz laxa ritka kötőszöveti betegség a felelős.

NINTCHDBPICT000255082320

Bayezid az átlagosnál magasabb intelligenciával rendelkezik, vidám és nagyon szeret játszani. Sokszor szedi darabjaira játékait, hogy aztán összeszerelhesse őket – mégsem jár óvodába. Külseje miatt félnek tőle kortársai. Az első évben a falu lakói is idegenkedtek tőle. Ami persze nem akadályozta meg őket a kíváncsiskodásban és a pletykálásban- írja a globoport.hu. 

Fiatal szülei unokatestvérek és többen is feltételezték, ez okozta első gyermekük betegségét. A progériáért az esetek 90 százalékánál egy génhiba felelős. Ennek ellenére nem öröklődik, nem úgy, mint a többi genetikai betegség.

NINTCHDBPICT000255082340

A brit bulvársajtóban megjelent híradásokból kiderül, hogy a helyi orvosok nem tudtak mit kezdeni a jelenséggel. Bayezid 22 éves apja, Lovelu Hossain fizikai munkásként havi 50 dollárnyi összeget (14.000 Ft) keres. Fia egészségére már körülbelül 4000 dollárt (több mint 1 millió forint) költött, de az orvosokhoz hasonlóan sem a kuruzslók, sem a sámánok nem tudtak segíteni.

A progéria miatt érelmeszesedéstől és más keringési zavaroktól is szenvednek a kis betegek. Általában szívroham és szívelégtelenség végez velük kamaszkorukban. Bayezid apja és mindössze 18 éves anyja is ettől retteg, miközben igyekeznek minden pillanatot vidáman megélni szemük fényével.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share