Ezt nézed:  / Hírek / Zsebpénz / Ma hetven éves a forint!

Ma hetven éves a forint!

A forint bevezetésének 70. évfordulójára emlékérme-kibocsátással és a pénzeszköz történetét bemutató időszaki kiállítással emlékezik meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Gerhardt Ferenc, a bank alelnöke hétfőn, a forint bevezetésének 70. évfordulóján kibocsátotta a tízezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak kétezer forint névértékű színesfém változatát, valamint forgalomba helyezte az ötven forintos érme emlékváltozatát is a Corvinus Egyetemen tartott ünnepségen.

Az egyetem C épületében szeptember 30-ig a forint történetét bemutató időszaki kiállítás is megemlékezik az évfordulóról.

A forintot a második világháború után, 1946-ban vezették be, miután az addig használt pengő teljesen elértéktelenedett. Ha visszafele haladunk az időben, a forint több évszázados történetét tudjuk feltérképezni.  A 19.században az Osztrák-Magyar Monarchia is adott ki forintot a kiegyezést követően, kétnyelvűen. Az 1848-as forradalom ideje alatt, Kossuth Lajos, a pénzügyminiszter is kibocsájtott forintot, az ún. Kossuth-bankót. Ezt megelőzően Mária Terézia is bevezette a németül Guldennak, latinus Florenus-nak, magyarul pedig forintnak nevezett fizetőeszközt . Károly-Róbert 1325-ben bocsájtotta ki firenzei mintájú aranyforintját, így ő lett az első európai uralkodó, aki aranyvalutát vezetett be. A firenzei város és a forint nevének hasonlósága nem véletlen, hiszen a fizetőeszköz Firenzéről kapta a nevét.

Forrás: MTI

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share