Az óvszerhasználat sem véd meg minden nemi betegségtől!

Rovat

Megosztás

Te is úgy gondolod a “megnézem kivel fekszem le” biztos módszer arra, hogy elkerüld a nemi úton terjedő betegségekkel való megfertőződést? Ha valóban elhiszed, hogy ránézésre megállapítható legújabb partnered fertőzött-e, nagyon tévedsz! Hadd mutassak neked valamit, és miután megnézted, mesélek az STD fertőzésekről, a kockázati tényezőkről és arról, hogy a felelősségteljes szexuális élet miért olyan menő dolog!

Ha hasonlítasz hozzám, és alapból kiráz a hideg attól, amikor mások a “felelősségteljességgel” jönnek neked…nos, hidd el megértelek! Szinte csak rossz példákat hallunk, vagy valahogy úgy adják elő nekünk azt a bizonyos “legyél már felelős felnőtt” – monológot, hogy minden eszünkbe jut, csak éppen az nem, hogy ez akár jó dolog is lehet. Pedig lehet! Például akkor, ha a testünkről, és valaki olyan testéről van szó, akit szeretünk. Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy akit szeretsz, arra vigyázni szeretnél. A szerelmünkre vigyázni pedig, ma is épp olyan menő, mint a lovagkorban volt! Akkoriban persze nem éppen a szexuális úton terjedő nemi betegségektől kellett megvédeni a partnereinket, de ahogy változnak az idők, változnak a “sárkányok” is.

De nem csak szerelmünket érdemes lovagiasan megvédeni a fertőzésektől, hanem alkalmi partnereinket is. A miért a dolog mögött? Mert mi is örülnénk, ha egy izgalmas kaland után nem a nemibeteg gondozóban kéne kikötnünk. Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Országos STD Centrum klinikai orvosa elmondja, a nemi betegségekkel való megfertőződés esélye főleg nyáron, a fesztivál időszakban nő meg. Ilyenkor sokkal lazábban vesszük a dolgokat. Ugyanakkor sajnos sokan még ma is csak legyintenek, és azt mondják ők “jól megnézik a másikat maguknak”. Csakhogy vannak betegségek, melyek hosszabb-rövidebb ideig tünetmentesek (egyeseknél, akik hordozók, akár egész életükben is). Ilyen lehet a rettegett AIDS vagy a HPV is. Utóbbi rákos megbetegedésekhez, és meddőséghez is vezethet, ha nem veszik észre időben!

JÓ HA TUDOD!

A szexuális úton terjedő nemi betegségek szűrésének rövidítése az STD-szűrés (sexually transmitted diseases). Bizonyos betegségekre nőgyógyászod is letesztelhet, csak kérned kell, HIV-szűrést pedig az országban több helyen is végeznek ingyenesen, és anonim módon! Egy ezek közül a SOTE Mária utcai STD Centruma, a Corvin mozi közelében.

Az STD fertőzésekről:

  • NEM CSAK hüvelyi fertőzéssel terjed, hanem szájon és végbélen keresztül, homo és heteroszexuális közösüléssel egyaránt terjed.
  • Döntően a fiatal korosztály (14-23 év) megbetegedését okozza.
  • Gyakori a tünetmentes vagy tünetileg szegény klinikai kép. A fel nem ismert fertőzések gyorsan kialakuló, súlyos szövődményeket eredményezhetnek.
  • Becslések szerint minden 10 szexuálisan aktív fiatal közül 3-4 legalább évente egyszer átesik valamilyen STD fertőzésen.
  • Az STD gyakran tünetmentes, vagy tünetszegény!
  • Probléma, hogy bizonyos tüneteket a szexuális élet velejárójának gondolhatunk.
  • Ne kortársaidra hallgass, hanem kérd ki nőgyógyászod véleméményét!
  • Minden új párkapcsolatnál fokozott védekezés szükséges!
  • A partnerek egyidejű, összehangolt kezelésére van szükség, ha kiderül, hogy fertőzöttek vagytok valamivel. Ha ez nem történik meg, elindul a “ping-pong” effektus, ami azt jelenti, hogy a kezeletlen partner újra és újra visszafertőzi egészséges társát.

 

Elég ijesztően hangzik, igaz? Bevallom őszintén, elmúltam már 24 éves, amikor először rávettem magam az első komplett STD-szűrésemre. Rettentően féltem, hogy valamit találnak, pedig nem volt rá okom. Biztosan ismeritek az érzést, amikor késik, pedig védekeztetek, így biztos, ami biztos csináltok egy terhességi tesztet. Tudjátok, hogy lehetetlen, de amíg meg nem jelenik az a bizonyos egy darab csík, diónyi gyomorral ültök a teszt felett. Pontosan ilyen élmény volt. Három hetet kellett várnom, és lepergett előttem az életem azokban a hetekben. De amikor a kezembe kaptam az eredményemet azzal, hogy minden negatív, az felért egy igazi adrenalin fröccsel! És, hogy miért volt minderre szükség? Mert találkoztam egy fiúval, és úgy éreztük szeretnénk egymásra vigyázni. Akkor azt éreztem, valaki legyőzte miattam a hétfejű sárkányt. A barátai cikizését, hogy ugyan miért van erre szükség, a félelmeit, a kínos érzést, hogy ő most a nemibeteg gondozóba megy szűrésre… A mai napig úgy gondolok rá, mint egy igazi hősre! Törődött az egészségemmel, és ez a nagyon is reális, felnőttesen felelősségteljes dolog, egyszerre a világ legszebb, legromantikusabb gesztusává változott.

Szex, szerelem, egészség
Fontosnak tartod, hogy vigyázz párod/partnered szexuális egészségére? Elmész ennek érdekében STD-szűrésre?

 

*

A cikkben szereplő adatok forrása.

Képek: benu.hu , tisztaforras.co ; szerző

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta