Ezt nézed:  / Hírek / Zsebpénz / Bankszámla és bankkártya: mi a különbség?

Bankszámla és bankkártya: mi a különbség?

Vajon milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, ha bankkártyád van? Miben más ez, mint a készpénz? És mi a különbség a bankszámla és a bankkártya között?

Mi a bankszámla?

A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla. Érdemes tudni hogy:

• a bankszámlán tartott pénzhez szinte bármikor hozzáférhet a tulajdonos, és csekély mértékben ugyan, de még kamatozik is;

• számlához sokféle szolgáltatás és bankkártya is kapcsolódhat, amelyek jelentősen megkönnyítik  pénzügyek intézését;

• előnye, hogy a pénz biztonságban van: nem szükséges készpénzt magunknál hordani, így azt ellopni sem elveszíteni nem lehet.

• biztonságot jelent az is, hogy a bankok működését szigorú törvények szabályozzák, és külön hatóság1 felügyeli. A betétbiztosítási rendszer pedig garantálja a bankszámlán lévő pénz visszafizetését arra az esetre, ha ezt a bank valamilyen okból nem tudná megtenni.

Járulékosan extra szolgáltatások is kapcsolódhatnak a számlához, illetve bankkártyához is.

 „Akár  ha tanulsz, akár munkába állsz, érdemes  elgondolkodnod  azon, hogy pénzügyeid intézése során milyen előnyökkel járhat, ha rendelkezel bankszámlával, illetve hozzá kapcsolódó bankkártyával. Manapság már az egyetemek és a munkahelyek is többnyire banki folyószámlára utalják az ösztöndíjat és a fizetést. A bankszámlához kapcsolódó bankkártya, illetve más elektronikus fizetési eszköz (internet-, mobilbankolás) révén pedig készpénz használata nélkül intézheted pénzügyeidet.” –szól egy hallgatóknak megküldött tájékoztatóból.

 

Ha a számlán lévő pénz egy részére bizonyos ideig nincs szükségünk, azaz „megtakarítottad”azt, akkor akár le is köthető (ez az ún. lekötött betét), vagy választhatunk más típusú megtakarítási formákat is. Ilyenkor várhatóan a bankszámlán lévő lekötetlen összeg kamatánál magasabb kamatot/hozamot érhetünk  el.

Mi a bankkártya, és mire használható?

A bankkártya lényegében egy kisméretű információhordozó műanyag lap, amely a készpénzt helyettesíti, és amelynek segítségével elvégezhető egy sor művelet banki nyitvatartási időn túl is. Ezenkívül információt kapható a bankszámláról anélkül, hogy be kellene menni  egy bankfiókba. Sőt  vásárolhatunk akkor is, ha nincs készpénz nálunk; egyes bankkártyákkal pedig hitelre is vásárolhatunk.

20130509155204_plasztikkartyak-hitelkartyak-bankkartyak_642x369_cover

A leggyakoribb, bankkártyával elvégezhető műveletek a következők:

• vásárlás üzletekben,

• készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból (ATM-ekből),

• bankszámlaegyenleg lekérdezése,

• mobiltelefon-feltöltés,

• egyéb (pl. befizetés bankszámlára ATM-en keresztül, vásárlás az interneten stb.)

Fontos tudnod, hogy kártyát csak azokban az üzletekben, illetve azoknál az automatáknál használhatjuk, ahol feltüntették ugyanazt a logót, amely a kártyán is szerepel.