Ezt nézed:  / Suli / Bátraké a szerencse: Sass Flóra a rabszolgából lett felfedezőnő

Bátraké a szerencse: Sass Flóra a rabszolgából lett felfedezőnő

Lady Florence Baker, Florence Barbara Maria Finnin von Sass, Sass Flóra, Hajnalcsillag. A négy név egyetlen személyt takar, aki kiérdemelte, hogy képe ott függjön a londoni National Portrait Gallery gyűjteményében. De mivel érte ezt el?

A nemes hölgy élt-halt az utazásért, de nem elégedett meg a láblógatós kikapcsolódással, nem elégítették ki a népszerű úti célok, ahol a gazdagok végigzongorázzák a kötelező látnivalókat és két múzeumlátogatás között egy-egy csésze tea felett álmosító társalgást folytatnak az úrhölgyek. Nem, Ő ennél kalandvágyóbb teremtés volt és nem félt valódi izgalmakba vetni magát. Ebben segítsége és társa volt férje, Samuel Baker angol mérnök is. Közös utazásaik során bejárták a fekete kontinenst vagyis Afrikát és olyan helyeket fedeztek fel, mint amilyen az Albert- tó is, így a földrajzkutatás sokat köszönhet-e bátor pár felfedezőkedvének. Sass Flóra minden lépésükről hűen beszámol naplójában, ahová lejegyezte utazásaik történetét.

Sass Flóra élete maga is egy igazi kaland volt, hiszen szegény sorból indult, véletlen folytán vált az angol mérnök feleségévé, utazta be vele Afrikát, hogy aztán emléke örökre fenn maradjon az utókor számára. Flóra az 1840-es évek elején született Erdélyben, ám szüleit megölték, a kislány pedig a történelem viharában előbb egy örmény családhoz került, végül Törökországban találta magát, ahol rabszolgaként tengette életét. Későbbi férje, Samuel Baker itt látta egy a legendás szépséggel bíró lányt egy vidini rabszolga piacon, ahol egy csapásra beleszeretett, megvásárolta és később feleségül is vette.

1861-ben már együtt utaztak és a Nílus forrását kutatták Afrikában, mely expedíció eredményeként fedezték fel 1864-ben az Albert tavat. Később részt vettek a Szuezi csatorna megnyitásának megszervezésében, de kivették részüket a rabszolgaság elleni küzdelemből is, hozzájárultak a civilizáció megteremtéséhez  és a brit kultúra terjesztéséhez a fekete kontinensen.

Olvass még!

Sass Flóra
Ha Londonban járnál, ellátogatnál a National Portrait Gallerybe?

Képek: wikipedia

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share