Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Ő a legszebb, a legcsodálatosabb! Miért hasznos a rózsaszín szemüveg?

Ő a legszebb, a legcsodálatosabb! Miért hasznos a rózsaszín szemüveg?

A szerelem vak. Ami nem jó, mert sebezhetővé tesz – tartja az általános vélekedés. Holland tudósok viszont lelkes hívei a rózsaszín szemüvegnek, szerintük nagyon is jó, ha a párunkat a világ legcsodálatosabbjának tartjuk.

love1

A randizás egyik alapszabálya, hogy a hasonló a hasonlót vonzza. Tehát a képzeletbeli „rondától a gyönyörűig skálán” belőjük magunkat valahová, és a közelben található halmazból próbáljuk kihalászni párunkat.

Aztán amikor ez megvan, a skálán elfoglalt helyétől függetlenül, szerelmünket tartjuk a világ legszebb, legcsodálatosabb emberének. Erről a rózsaszín szemüveg effektusról az a közvélekedés, hogy átlagosan hat hónapig, de legfeljebb két évig tart. Merthogy minél jobban megismerjük a másikat, annál valóságosabb képet alkotunk róla. És bár ez a kép nagyon-nagyon színes, valahogy a rózsaszín mindig hiányzik róla.

love2

Nem értenek ezzel egyet a Groningeni Egyetem tudósai – írja a Psychology Today. Pieternel Barelds-Dijkstra és Dick Barelds olyan 93 heteroszexuális párt tanulmányozott, akik átlagosan már 14 éve voltak együtt. Megfigyelték, hogy az egyes partnerek önmagukkal kritikusabbak, párjukkal viszont elnézőbbek voltak. Amiből arra következtettek, hogy ha hosszú idő után is csodálatosnak tartjuk a párunkat, akkor az igazi szerelem, akkor az egy tartós, kiegyensúlyozott kapcsolat.

Lehet csodálatosabb

A mindent elsöprő szerelem nemcsak rózsaszín szemüvegen át jöhet. Ha felkapod a Középsuli napszemüveget, tuti, hogy mindenkit egy szempillantás alatt leveszel a lábáról, akik között valahol ott vár rád életed nagy szerelme.

letöltés

Ő a legszebb, a legcsodálatosabb! Miért hasznos a rózsaszín szemüveg?
Te mit gondolsz a rózsaszín szemüveg effektusról?