Ezekkel a módszerekkel fejlesztheted memóriád

Rovat

Megosztás

Mindenkinek az a célja, hogy a tanulásra szánt ideje a töredékére csökkenjen, vagy élvezhető legyen, vagy több ideje jusson magára. Jól jönnének a jobb jegyek is, hogy a szülők ne csesztessenek, meg azért elfelejteni sem kellene azt, amit már tudunk, amibe már valamennyi erőt már befektettünk.

Előző cikkünkben a mind mappinget ismerhetted meg, mely gyakorlatilag ez egyik legösszetettebb és legpraktikusabb módszer az én véleményem szerint. A nagy durranás, témába kóstolás után szeretném, ha mégis visszatérnénk az alapokhoz és onnan kezdenénk el azt tanulni, hogy hogyan kell tanulni 🙂

Légy tisztában első körben azzal, hogy a memóriád igenis fejleszthető és erre nagyon jó a Mnemotechnikai módszer, mely segíti az emlékezést, azaz az információk tárolását, és mesterséges előhívását. A mnemotechnikák hatékony működésének hátterében az áll, hogy képzeletünk az egyes információk között a memóriánkban kapcsolatokat alakít ki, és ez a kapcsolat az, amely megkönnyíti az információk felidézését. Az elkövetkező pár cikkben ezeket a mnemotechnikai eljárásokat fogjuk megismerni.

Az első, amit megmutatok neked, az a helyek módszere.

Helyek módszere:

A technika azoknak a tanulóknak megfelelő, akiknek igen fejlett a vizuális memóriájuk, azaz nagyon erős a képzelőerejük. Gondolj arra, hogy meg kell tanulnod egy olyan anyagot, melyben a felsorolás elemeinek számai igen hosszúra vannak eresztve és igazából összefüggés se nagyon van köztük.
A módszer lényege az, hogy egy mentális térképet kell készítened egy ismert útról, útvonalról, vagy helyiségről. Ezen az útvonalon vannak épületek, tárgyak, állandó emberek (gondolok itt az árusokra), esetleg növények. Gondolatban járd be többször ezt az utat,vagy helyiséget amíg minden nehézség nélkül végighaladsz rajta és mindent tudsz hogy merre van.

Amint sikerült minden tárgynak, élőlénynek, utadba kerülő akárminek adj egy nevet a megtanulandó anyagból. A helyet pörgesd többször végig az agyadban, játszd le ahogy végigsétálsz ott. Megnézel jól minden utadba eső elemet, majd a megtanulandó fogalmakat névként rájuk ruházod. A legjobb ha valamilyen hasonlóságot képes vagy felismerni a kettő között, de az csak könnyíti a tanulásod, anélkül is mehet.

A suliba menet a nagy nap előtt járd valóban végig a helyet és mondd magadban szépen, hogy mi micsoda. Dolgozat írásánál, felelésnél gondolatban újra be kell, hogy járd az útvonalad, a szobád, a házad, az iskolád (természetesen attól függően, hogy mit választottál a helyek módszere tanuláshoz) majd hidd el, sokkal könnyebben felidézed a társított szavaid és ez a jegyeiden is meglátszik majd.

Kicsit bonyolultnak tűnhet a módszer. A prezin találtam egy előadást, mely nagyon jól illusztrálja a módszert. Nézd meg és próbálkozz! Sok sikert hozzá!

https://prezi.com/ppahbcjzu2–/tanulasmodszertan-a-helyek-modszere-copy/

Foto: dailypakistan.com.pk,

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta