10 japán találmány, ami megváltoztatta a világot

Rovat

Megosztás

Ha beírod a Google-ba, hogy japán találmányok, linkek százai szólnak a legfurcsább, legbizarrabb, leghaszontalanabb japán találmányokról. Azért persze azt is tudjuk, hogy nagyon sok hasznos találmányuk is van, ami mindennapi életünk részét képezi. Összegyűjtöttünk 10 olyan innovációt tőlük, ami a világon is jelentős sikereket ért el a hétköznapi életben.

Az alábbi tárgyak jelentőségét ráadásul nem is a japánok emelik ki, hanem a kínaiak. Egy kínai állami média szerint ezek jelentőset szerepet játszottak abban, hogy ilyen lett a mai világ.

DVD

DVD-Video_bottom-side

A mai középiskolás generáció talán pont a DVD korában nőtt fel, amikor már nem videotékából, hanem a DVD kölcsönzőből volt több. A DVD megjelenése forradalmasította a digitális videolejátszást, sőt a filmforgalmazást, és adattárolást is. A találmány még mindig elterjedt és hasznos, bár már ugye megjelent a Blue-Ray lemez, ami még nála is sokkal több adatot képes tárolni. 1995-ben alkotott konzorciumot a Matsushita, a Toshiba, a Philips, a Sony, a Time Warner, a Mitsubishi, a Pioneer, a Hitachi, a Thomson és a JVC, hogy létrehozzanak egy az eddigieknél nagyobb kapacitású adathordozót.

CD

CDs

Kezdetben a magnókazetta volt a legelterjedtebb dolog, amivel zenét hallgattunk, majd egyszer csak jött a CD. A 90-es években vált népszerűvé, örökre megváltoztatva a zenehallgatási szokásokat. A zenék jobb minőségűek lettek, könnyebben válthattunk közöttük, egy időben mindenki CD-t írt, és el lehetett adni a Discmant. Emellett adattárolásra is alkalmas volt, megjelenésekor a 700 megabájt még soknak számított, és elegendő volt. Bár mára csökkent a használatuk, valljuk be: ha nagyon keresünk, még találunk otthon belőle. A CD általában 120 mm átmérőjű, és 1,2 mm vastag. A Compact Disc 1982 végén lépett be az ázsiai piacra. A következő év elején megjelent az amerikai és más piacokon is.  1985 júniusában a CD-ROM-ot (csak olvasható memória) és 1990-ben az újraírható CD-t (CD-RW) mutatta be a Sony és a Philips.

Videokamera

414C4VCPY0L

Hogy tudott volna bárki annyi kínos házi videót készíteni, ha Japán nem készíti el a kamerát. Köszönjük szépen a távol-keleti országnak, hogy lehetővé tette annyi kínos esemény, nyaralás megörökítését. Az általunk jól ismert videokamerát, amivel felvenni és lejátszani is lehet, ami VHS videoszalaggal működött, a JVC (VHS) vezette be, majd a Sony a Betamaxot adta ki, 1982-ben.

Digitális fényképezőgép

screen-shot-2013-11-26-at-8-00-31-am

Ki hinné, hogy a Sony már 1981-ben létrehozta a digitális fényképezőgépet. Attól a pillanattól kezdve minden pillanatot meg lehetett örökíteni, még azokat is, amiket most már kínosnak találtok.

Walkman

sony-walkman

Mint tudjuk a Walkman fogalom elterjedt lett és mindenki használta a hordozható kazettás zenedobozt a 90-es években. Az eredeti Sony termék a sok silány lejátszó mellett sokak számára drága mulatság volt, de emlékszem mennyire irigykedtünk egymásra, ha valaki Walkmant vett. Presztízsértéke volt. Ha valakinek nem is volt ilyenje, ha zenehallgatásról volt szó a bakelit után a „magnó kazetta” volt a legelterjedtebb. Egymásnak másolgattuk a különböző kazettákat, vagy épp a rádióból vettünk fel zenét. Válogatáskazettát ajándékoztunk annak a lánynak, aki tetszett, vagy felmondtunk rá beszédet, amit visszahallgatva jót nevettünk magunkon. Számos hasonló ténykedés emléke lehet bennünk, melyet kellemes érzést ébresztenek bennünk a jó öreg audiokazetta kapcsán. Az első változat 1979-ben jelent meg.

Karaoke

gal-ism990bt-front-021

A karaoket szintén a japánoknak köszönhetjük. A kara azt jelenti üres, az oke pedig az orchestra szóból jön, ami zenekart jelent.

Videomagnó

newvcr

Nem tudom ki emlékszik rá, de volt idő, amikor VHS videóra vehettük fel a filmeket a tévéből. Ebben segített a videomagnó, amit szintén a japánok terjesztettek el, és amit nem mellesleg néhány hónapja már egyáltalán nem gyártanak. Innentől már tehát csak használt videóhoz lehet majd hozzájutni.

Elektronikus számológép

calculator

A Casio 1975-ben adta ki az elektronikus számológép első változatát, amivel persze nem csak a matekórán történő számítások lettek gyorsabbak.

Instant tészta

instant-ramen

Ki ne evett volna már instant tésztás levest? Ma már számos fajtáját lehet kapni, de ebben is a japánok voltak az elsők. Az első Nissin márkájú termék 1971-ben jelent meg, és hamar nagy szám lett. Még ma is az .

Rizsfőző gép

electric-rice-cooker

Tisztában vagyunk vele, hogy a rizsfőző nem terjedt el nálunk, de azokban az országokban, ahol a rizs alapvető élelmiszer sokak életét megkönnyítette. Talán ennél is érdekesebb, hogy az elsőt belőle a Mitsubishi Electric gyártotta 1940-től. Megjelenése előtt a profi szakácsok is sokat küzdöttek azzal, hogy ne égessék meg a rizsszemeket a főzés során. Japánban és más ázsiai országokban tehát hatalmas sikernek örvend a mai napig.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta