Bende elképedt | 4 dolog, amit te sem tudtál az Adventről

Rovat

Megosztás

A Középsuliban már ezerrel tombol a karácsonyi láz! Mindenki igyekszik megtalálni a legrondább karácsonyi pulcsit, felkutatni a legjobb mézeskalács receptet és persze beszerezni a legtutibb ajándékokat.

Bende úgy döntött, idén nemcsak a legmenőbb karácsonyi csajozós dumákból műveli ki magát, hanem intellektuálisan is rákészül az ünnepre.

 

Noha azt már tudja, hogy mért gyújtunk adventi gyertyát és az adventi kvíz is jól ment neki, mégis van egy csomó dolog, amin még így is elképedt!

És te jobban képben vagy az Adventtel, mint a Középsuli szívtiprója?

Pasizás Advent idején?

 

Mindenki ismeri a Luca napi gombócfőzéses jóslást. De mivel az “csak” egy jóslat, így voltak, akik ennél biztosabbra akartak menni, és nem elégedtek meg azzal, hogy az elsőként a víz tetejére feljövő gombócból megtudják a jövendőbelijük nevét! Nekik ott volt a harangkötél! Az eladósorban lévő lányoknak nem volt más dolguk, minthogy egy harang köteléből három darabot letépjenek, és a hajukba kössék. Ezzel biztosították, hogy a közeljövőben kérőjük akadjon.

Trollkodó boszorkányok?

 

A babona szerint az adventi időszakban szokásos hajnali zsolozsma előtt állatbőrbe bújt boszorkányok járták az utcákat. Az álruhás szipirtyók különös veszélyt jelentettek a házaknál élő állatokra, ezért tanácsos volt az ólakat bezárni. Szerencsére a csirkéknek és teheneknek nem kellett egész nap a sötét ólban kuksolni, az első harangszó ugyanis elijesztette a boszorkányokat.

Hogyan kösd le a gyereket, aki nem bír várni karácsonyig?

 

Biztosan nektek is van kistestvéretek vagy unokatesótok, aki halálra nyaggat a karácsonyi ajándékokkal. Nyugi, a gyerekek mindig is türelmetlenek voltak, ha meglepetésről volt szó. Így volt ezzel a kis Gerhard is, akinek viszont volt egy élelmes anyukája, aki azzal kötötte le a fia figyelmét, hogy fogott egy kemény papírdarabot, és 24 kis csokidarabot tűzött rá, amiből Gerhard minden nap egyet megehetett. Ennek az utódja a mai adventi naptár, amit mi is izgalommal bontogatunk minden évben!

13 Mikulás? Na ne már!

 

A karácsonyon kívül, az adventi időszakban is több fontos nap kap helyet. A legnépszerűbb persze december 6., azaz Mikulás napja. Európa legtöbb országában egyetlen nap, egyetlen Télapó hozza az ajándékokat, ugyebár… És itt álljunk is meg egy pillanatra és képzeljünk el egy olyan világot, ahol 13 napon át 13 Mikulás hozza az édességet! Bizony van ilyen hely, mégpedig Izland, ahol az első Télapó december 12-én, az utolsó pedig Szenteste érezik. És ezután egyesével távoznak. Mindnek külön nevük és történetük is van.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,661RajongóLike
179,599KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta