Ezt nézed:  / Hírek / Színes / Zene / Benji kliprendezője szerint a srác nem akar fellengző sztár lenni!

Benji kliprendezője szerint a srác nem akar fellengző sztár lenni!

2016. július 12. /kedd/

A héten debütált  Benji, a 2014-es X-faktor legjobb férfi előadójának új videoklipje, a Filteres Álmok. Egy tegnapi videóban a fiatal srácot kérdezte Bende klipjéről, ezúttal pedig a klip rendezőjével, Kámán Alberttel beszélgettünk, aki több hazai ismert előadó videoklipjét is jegyzi. Diplomája megszerzése után Amerikában folytatta tanulmányait a washingtoni LADO Nemzetközi Egyetemen, ezt követően pedig itthon kezdett reklámfilmeket, illetve videoklipeket gyártani, továbbá első játékfilmjének előkészületei is folyamatosan zajlanak.

Lesd meg Bende interjúját Benjivel!

 

Már évek óta a szakmában tevékenykedsz, milyen előadókkal dolgoztál eddig együtt?

Huh, ez nehéz kérdés így elsőre, mert rendezőként és operatőrként is nagyon sokkal! Csakhogy párat említsek az elmúlt évekből, Gáspár Laci, Kállay-Saunders András, Fekete Dávid, Kováts Vera, tehát számos tehetségkutatós ismert és elismert zenésszel. Amire külön büszke vagyok, hogy pár évvel ezelőtt készíthettem klipet a 90-es évek egyik legnagyobb metálbandájának, az Akelának.  Ezt a zenei videót már több évvel ezelőtt csináltam, ezért technikailag mai szemmel hagy kívánni valót maga után, de ettől függetlenül az egyik kedvenc munkám!

Amikor felkérnek egy klip elkészítésére, és először hallod meg a számot, rögtön megjelenik a fejedben egy kép, és aszerint készíted el, vagy inkább a zenészek elképzeléseit próbálod képileg visszaadni?

Először mindig megkérdezem az előadót, hogy van-e már bármilyen elgondolása, és persze el szoktam mondani a saját meglátásaimat is. De többnyire ők mondanak pár konkrétumot: hogyan képzelik összekötni a képeket a marketinggel és az imidzsükkel, és ezzel már van egy vonal, amin el tud indulni a brainstorming. Összeírunk ötletmorzsákat, utána én hazamegyek, berakom a számot és összegyúrok az egészből egy forgatókönyvet, megjelölve, hogy zenerészenként nagyjából mit látunk majd.

Miben más az új Benji klip a korábbitól?

Teljesen új irányt vettünk, képileg sokkal sötétebb beállításokkal dolgoztunk, a színvilág is lényegesen szürkébb, elhagytuk azt az erős színvilágot amit az előző szintén általam készített klip, az Athmosphere képviselt. Törekedtem arra, hogy megváljunk attól a szerény kisfiú szereptől, ami régebben jellemezte Benjit. Az előző kliphez képest most lényegesen belevalóbb lett szerintem. Ami nehéz volt, mert Benji elképesztően szerény gyerek, nem szeretne kicsit sem fellengző sztárként mutatkozni, pont emiatt döntöttem úgy, hogy a lassú éneklős részek például végig fix beállításból legyenek, és Ő is maradjon mozdulatlan egy fix pontra nézve. Szerintem remekül működött!

 

Benjit már korábban kérdeztük, most téged a kamera másik oldaláról is szeretnénk megkérdezni, hogy mint készítőnek, hogyan zajlott a forgatás?

Amennyire egyszerű volt a koncepció, annyira nehéz volt kivitelezni! Az egész azzal kezdődött, hogy kikaptunk egy eszméletlen vihart. Ami hatalmas szerencsénkre elállt, és neki tudtunk állni forgatni, de a levegő körülbelül tíz fokot csökkent, pedig előtte minden egyes éjszaka alatt kánikula uralkodott. A stáb meg ott volt egy szál pólóban, miközben egész éjszaka egy nyitott fedelű kocsiból kameráztuk Benjiéket, és süvítve jött ránk a jeges levegő. Finoman szólva, szétfagytunk, ami eléggé megnehezítette a munkát! Nagyon féltem az autós felvételektől, attól, hogy milyenek lesznek, de szerencsére, mikor visszanéztük a mustert (vágatlan nyers film – a szerk.) megnyugodtam, hogy nagyon szépek lettek. Mindenesetre, mindig rájövök, hogy nagyon fárasztóak tudnak lenni az éjszakai forgatások, forgatókönyvíráskor meg valahogy ez mindig kimegy a fejemből.

Miről szól a klip?

Nem egy túlgondolt történet, az egyszerűségre törekedtünk. Van egy minimális történés, ami keretbe foglalja a klipet, de inkább egy érzést közvetít, az esti bulizás érzését. Aki megnézi, annak legyen kedve elindulni átbulizni az éjszakát.

 

Mik a közös tervek a jövőre nézve? Fogtok még együtt dolgozni?

Már tervezzük a következő klipet is, erre az évre sok mindent tartogatunk még, persze ebben a szakmában sohase lehet tudni mit hoz a jövő, én minden esetre reménykedek benne, hogy még sokat dolgozhatok együtt Benjivel!  

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

NKA_logo_2012

cstp-logo-web-small

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share