Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Bennem van a hiba, ha nincsen orgazmusom?

Bennem van a hiba, ha nincsen orgazmusom?

Sok nő küzd azzal a problémával, hogy képtelen eljutni a csúcsra szex közben. Mivel az orgazmus átélése egyre nagyobb elvárás a férfiak részéről a nők felé és a nőkben is önmaguk iránt, jó tisztában lenni a lehetséges okokkal.

Gyakran előfordul, hogy azok a nők, akiknek ilyen problémája van, önmagukat okolják, és csak saját magukban keresik a hibát. Pedig az orgazmus hiánynak nagyon sok magyarázata lehet, függ ez a partnertől és a körülményektől is, és lehetnek pszichés vagy akár fizikai okai is.

Mindig érdemes feltárni, hogy mi állhat a háttérben, ugyanis ezek ismerete nélkül azok, akiket ez a helyzet érint, egyszerűen azt könyvelhetik el, hogy ők szexuálisan kevésbé sikeresebbek, netán értéktelenebbek, mint a többi nő, aminek hosszú távon súlyos következményei lehetnek az önértékelésükre nézve.

27 sheets

Az egyik legnyilvánvalóbb esetben a probléma abban rejlik, hogy a férfiak nem elég érzékenyek a nők jelzéseire, és már azelőtt elélveznek, mielőtt a párjuk is eljutna a csúcsra. Ilyenkor érdemes közölnöd a másikkal, hogy legyen kicsit türelmesebb és figyeljen jobban oda a te igényeidre is.

Amennyiben az orgazmushiány a kapcsolat elején jelentkezik, úgy lehet, hogy csak időt kell adnotok egymásnak, hogy megismerjétek a másikat, egymásra hangolódjatok, megtanuljátok, kinek mi a jó, mire van igénye és ezáltal ez a kérdés is megoldódik.

Fruzsi (18) „Már régóta együtt voltam a barátommal, amikor végre lefeküdtünk egymással. Mivel mindkettőnknek a másik volt az első, sokat vártunk vele, de a nagy várakozás ellenére elsőre semmi sem történt orgazmus téren. Persze elsőre nem is vártam csodát, de amikor a második, harmadik, és így tovább alkalommal sem éreztem semmi „különösebbet”, kezdtem kétségbe esni. De aztán szerencsére kb. 2 hónap után megjött ez is. Szerintem ez olyan, mint a biciklizés, ha az ember megtalálja az egyensúlyt, és megtanul kerekezni, utána már megy minden magától.”

 

Ha ez a probléma nem áll fenn a kapcsolat eleje óta, akkor meg kell vizsgálni, minek szólhat a változás. A szexuális nehézségek gyakran a párkapcsolati problémák kivetülései, azaz, ha valami nem oké közöttetek, valamiért elhidegültetek egymástól, vagy folyamatos konfliktusban vagytok, sokszor ennek a kérdésnek a tisztázása és elrendezése lehet a megoldás a helyzetre.

Zsófi (17) „Fél éve voltam együtt a barátommal, amikor az egyik csaj ismerőse nagyon elkezdett érdeklődni iránta, írogatott neki mindenféle fórumon és a bulikban is többször megpróbált rámászni. Engem ez nagyon zavart, a barátom ugyan állította, hogy semmi sincs közöttük és nem is lesz, mert őt nem érdekli ez a lány, én csak nem tudtam túltenni magam a dolgon. Előtte semmi baj nem volt a szexszel, rendszeresen volt orgazmusom, de ezt követően egyszerűen már nem tudtam élvezni az együttléteinket. Beférkőzött mindig a gondolataimba, hogy mi van, ha ezzel a másik lánnyal is lefekszik…”

 

Az is lehet, hogy úgy tűnik, minden rendben, de közben szexuális téren kissé ellaposodott a kapcsolatotok. Az unalom és a változatlanság sokszor csökkenti a szexuális vágyat, ellenben az újítás, kísérletezgetés újra felpezsdítheti a dolgot.

A leggyakoribb okok között szerepel a stressz is, azaz ha valami miatt sokat idegeskedsz, feszült vagy, akkor nehezedre esik elengedni magad és átadni az élménynek. Szex közben is azon járhat az eszed, ami nyomaszt téged, és ez meggátolja az élvezetet. Ilyenkor lehet, hogy jobban jársz, ha bele sem kezdesz az aktusba, vagy megosztod a másikkal, hogy mi zavar, mi bánt téged, hogy ő se vegye magára a dolgot.

Végül, sokszor önbizalomhiány áll a háttérben. Ha szexuális téren gátlásaid vannak, nem vagy elégedett a teljesítményeddel, vagy úgy érzed, jobbnak kellene lenned az ágyban, az szintén megnehezíti, hogy élvezd az együttlétet. Szintén idevezethet, ha szégyenlős vagy, és zavarba jössz, ha meztelenül lát a másik. Ezek a gátlások azonban idővel többnyire maguktól feloldódnak, amikor azt tapasztalod, hogy a partnered úgy fogad el, és azzal együtt szeret, amilyen te vagy.

Magdi (17) – „Nekem nagyon sokáig problémáim voltak azzal, hogy élvezzem a szexet, mert nem tudtam, mit csináljak, hogy viselkedjek, mit vár tőlem a másik… A barátomnak már sok barátnője volt korábban, és folyton attól féltem, hogy valamit elszúrok, hogy csalódik bennem, ha összehasonlít az előző lányokkal. Idő volt, amíg ezeket a félelmeket el tudtam engedni.”

 

Orgazmus
Téged érint(ett) ez a probléma?

 

(képek: http://www.awesomeyourlife.com/ , homeoclinic.com)

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share