Betlehem – A „kenyér háza, avagy a hús háza”

Rovat

Megosztás

Évente 2 millió turista keresi fel Betlehem városát, és mint azt megtudhattuk az Inforádió Világszám műsorából, karácsonykor érkeznek ide a legtöbben, de hogy mi várja itt a turistákat, arról Dr. Kiss Róbert Richard mesélt a hallgatóknak.

Idén a szolgáltatók is panaszkodnak, ugyanis elmondásuk szerint kevesebb a turista, mint az előző években, pedig sokan a szuvenír boltokban szerzett bevételekből élnek. A műsorvezető szerint, amikor legutóbb ott járt, már akkor sem voltak olyan sokan Jézus születésének helyszínén.

Az eljutás Betlehembe viszonylag nehéz, hiszen nincsenek kiírások és az ellenőrzések is rendkívül komolyak a határnál, ahová hatalmas betontömbök vezetik az ember útját.

„Mint egy futurisztikus film szörnyű díszlete, olyan ez az átkelő ezen a részen.”

– továbbjutva taxisok várják az embereket, de természetesen autóval is megközelíthető Betlehem.

bethlehem-late-feb-22

A Születés Temploma az egyik legnagyobb látványosság. Rengeteg idegenvezető dolgozik itt, hogy körbevezesse a turistákat. Mivel akkoriban erődszerű templomokat építettek kis bejárattal, most is sokan csak lehajolva jutnak be az épületbe. A templomot rengeteg vallásfelekezet gondozza. A 300-as években épült és a történet szerint itt található Jézus születésének helyszíne. A Bibliából kiderül, hogy József a családjánál keresett szállást, de csak az istállóban tudott meghúzódni Máriával, ami valójában barlang volt. A turisták előszeretettel szokták fotózni ezt a helyszínt.

Innét nem messze található a Kis Jézus Tejbarlangja. A leírások szerint Mária itt pihent meg a gyermekkel, majd a lecsöppenő anyatej megfehérítette a sziklát. Ezért hívják a Kis Jézus Tejbarlangjának.

A Szent Katalin templom római katolikus templom. Elmondások szerint a szentmisén egészen különleges élmény ilyenkor részt venni.

Betlehemben szálláslehetőségek és szuvenír boltok is várják az embereket.

„Amikor én is bementem az egyik ilyen boltba, hogy néhány dolgot megnézzek, majd mondtam, hogy nagyon szépek az áruk, de nem pont ilyenre gondoltam, hanem egy kicsit másra, akkor nagyjából háromnegyed óráig teázgattam a betlehemi szuvenír boltossal, mert elküldte a fiát, hogy akárhol, de keresse meg azt a fajta emléktárgyat, amit én szeretnék hazavinni.  A termékeket tényleg viszonylag fillérekért meglehetett kapni, de az eladó annyira figyelt az üzletre, hogy inkább azt mondta beszélgessünk Magyarországról, meg arról hogy milyen érdekes hely Betlehem. A fia mindeközben szerzett olyan emléktárgyat, amilyet én szerettem volna, egy nyakláncot. Az biztos, hogy megragadnak minden lehetőséget a turizmusból élők, mert más nem is nagyon van itt Betlehemben.”

 

tumblr_static_tumblr_static__640

A település egyre inkább növekszik, újabb és újabb házakat építenek a palesztinok. A zsúfolt házak mellett persze vannak olyan területek, amelyeket még nem építettek át a határmenti területeknél különböző konfliktusok miatt.

Néhány kutató kétségbe vonta, hogy itt született volna Jézus, míg mások azt mondták, hogy két Betlehem is lehetett. Jó néhányan már a 300-as években is Jézus születésének helyszínéül aposztrofálták a templomot, ami már akkor is állt. Mások azt mondják, hogy ez a terület csupán 30-50 körül kezdett benépesedni.

„Kenyér háza vagy a hús háza”

– Az arabok szerint a hús háza (Beit Lahm), míg a zsidók szerint a kenyér háza (Beit Lehem) kifejezésből ered Betlehem elnevezése. A világörökség része és néhányan elismerik, mint palesztin államot, míg mások nem.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: idisciple.blob.core.windows.net, kivafellows.files.wordpress.com, secure.static.tumblr.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta