Biopamut: Öltözködés egészségesen

Rovat

Megosztás

Az utóbbi években egyre nagyobb teret tört magának a biogyapot termesztés, köszönhetően ezt a rengeteg kampányolásnak is, de van még hová növekedni. Elősegíti, hogy megfelelő minőségű ruhadarabok kerüljenek el hozzánk anélkül, hogy azok károsak lennének. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy az előállításuk olykor milyen procedúrákat igényel.

A biopamut gyártása esetén a biogyapot előállítását rendkívül szigorú szabályok írják elő. Ahogyan ennek, úgy a legtöbb bio árunál is  így kellene lenni, hiszen csak akkor minősülne valóban bio terméknek az adott árucikk. A gyapotföldeken tilos a genetikailag módosított gyapotok termesztése a mérgező, szennyező anyagok alkalmazása.  Sőt, még növényvédő szereket sem használhatnak.

Nem véletlenül drágábbak a biopamut készítmények, ugyanis a gyapotokat nem vegyszerekkel irtják ki, hanem kézimunkával. Azokat a textíliákat, amelyek biopamutból készülnek főképp a bőrrel közvetlenül érintkező ruhadarabokhoz érdemes hordani, mint például a fehérneműkhöz.

Mindemellett az időjárásra is mindig gondosan ügyelnek amiatt, hogy azt össze tudják egyeztetni az öntözéssel.

Globális tekintetben ez a féle gyapottermesztés leginkább az USA-ban, Törökországban, Indiában, Egyiptomban és Izraelben fordul elő, valamint néhány kisebb országban is.

Indiában és Pakisztánban a WWF indította el a biogyapot projektet. A BCI programja nem csak a biotermesztést, de a méltányos áron való átvétel biztosítását is elősegítette egyes országokban.

A szigorú jelzéshasználat ezeknél a termékeknél is adott. Tehát ha mindenképpen meg akarunk bizonyosodni arról, hogy az általunk megvásárolni kívánt ruha anyaga biopamut, akkor a címkén megkereshetjük a hivatalos tanúsító intézmények emblémáját.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,905RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta