Bűbájos klippes dallal érkezik Дeva

Rovat

Megosztás

Дeva, azaz Deva a 19 éves Takács Dorina szólóprojektje, mely a Zagar frontemberének, Zságer Balázsnak az új kiadójánál, a Move Gently Recordsnál az elsők közt debütált.

Zságer Balázs korábban így mesélt új lemezkiadójáról: „A kiadót hiánypótlásként szerettem volna elindítani, egyrészt azzal a céllal, hogy olyan fiatal előadók, producerek zenéi is teret kapjanak, akik nem kerülnek be a mai hazai rádiók játszási listáiba – annak ellenére, hogy az alkotásaik művészi színvonalúak. A kiadónak műfajilag egyelőre elég nyitottak a keretei, fontosabbnak tartom, hogy egy-egy előadónak legyen stílusa. Nyitott vagyok új demókra is: olyan előadók küldjenek hanganyagot, akik őszinte indíttatásból zenélnek, és nem csak egy elkészült számuk van.”

A Zagar frontemberéhez jelentkezett tehát Takács Dorina is, így jelenhettek meg a kiadó gondozásában művei. Dorina, azaz Дeva életében egyébként a zene mindig is központi szerepet töltött be: színházi darabok, zenekarok, kórusok után mostanra érett meg benne az elhatározás, hogy itt az ideje beindítani saját DIY projektjét. Dorina projektje olyannyira do it yourself, hogy a fiatal előadó nemcsak, hogy maga írja és énekli fel a számait, de a produceri munkát is magára vállalta, sőt, még a lemezborítóit is ő maga készíti.

A projekt nevében a “Д“, mint Dorina az előadót jelképezi, “Eva” pedig az első nőt a Földön. Míg néhány kultúrában “deva” magát a jót jelentette, mások ezt a szót ördögi lényekkel azonosították.

Az énekesnő debütáló dala, a 777 még tavaly márciusban jelent meg, melyről Dorina a következőket mesélte:

„A 777 egy ősi földre kalauzol bennünket. Az atmoszferikus, lágy hangok, a selymesen pulzáló basszus és a többszólamú mantrák a magyar népdalok varázslatos szövegeivel vannak megfűszerezve.”

A bemutatkozó dalt sok helyen méltatta a szakma és a közönség is, olyannyira, hogy Dorina lehetőséget kapott, hogy bemutatkozhasson a LivEurope programban, amely több mint 15 nagy európai klubot érintett, így felléphetett Ljubjanában, Prágában és a Waves Vienna showcase-fesztiválon is.

Ezek a sikerek a fiatal előadót újabb dalírásra ösztönözték, és a 777 után nem sokkal megérkezett a Hyacynth című dal is.

Mindkét dal különlegessége, hogy népzenei alapon nyugvó elektronikával fűszerezett szerzemények, melyeket egy rendkívül tiszta, már-már klasszikusba nyúló énekhang színesít. A dalokban kifinomultan bontakoznak ki a szekvenciális részletek, amiket keretez az ének, illetve helyenként a többszólamú vokál. Mind a 777, mind a Hyacynth egészen új zenei megoldásokat mutat, egy igazán izgalmas, mégis nagyon letisztult zenei világ bontakozik ki előttünk a dalokat hallgatva.

A tavasszal megjelent szerzeményeket egy őszi felvétel követte aztán, mely az Unglitched címet kapta. A dal címe annak a hibának a megszűnésére utal, amivel közelebb kerülhetünk az eredetihez: ahhoz a valódi énhez, ahol a teljesség érzete selymesen átölel, és ahova talán mindenki visszavágyik. A dal Dorina elmondása szerint ennek az állapotnak a felismeréséről szól. A kislemez érdekessége, hogy felkerült rá egy, szintén a Move Gently Recordsnál debütáló tehetség, Bé Té remixe is.

Néhány hónapnyi elvonulás és megfeszített stúdiómunka után a napokban Дeva újabb dallal rukkolt elő: ez a Witchcraft, vagyis bűbáj című mű, melyet egy székelyföldi népdalszöveg ihletett, és amely a szerelemről és annak belső mágiájáról szól.

A Witchcraft bensőséges szövege szellős szintetizátorszövetekkel és törzsi ritmusokkal keveredve egy igazán különleges dal.

Dorina egy interjúban azt is elárulta, hogy a népzenei alapokat, mely művészetében gyakran feltűnik, általában Kodály Zoltán ‘A magyar népzene’ című könyvében található népdaltárból, vagy elektronikus könyvtárak népdalgyűjteményeiből válogatva szerzi. Noha leginkább a virágszimbólumokban gazdag szövegeket szereti, hozzátette, hogy általában azt a szöveget választja, mely „nem csak megérint, hanem át is karol, majd magával vezet.”

Az énekesnő az új dalról a következőket mesélte: „Számomra a szerelem a teljességet jelenti. Lehet ez két ember útjának egyesülése, a természet és az emberiség harmonikus együttélése, vagy az önmagunkban lévő egység megélése… Legtöbbször magukkal ragadnak ezek a szeretettel teli állapotok, de néha van, hogy ezek hiánya zaklatottá tesz. Most éppen ezeken dolgozom, és törekszek minden másodpercet szeretettel befogadni, hiszen a kellemetlenségben leragadni hiba lenne. Mivel ezeket a gondolatokat nehéz szavakban megfogalmazni, dalban szeretném átadni őket.”

A számhoz készült videó, mely az énekesnő első klipje lett, s mely valójában Ladocsi András rövidfilmjének az adaptációja, amelyben hét táncos látható egy elhagyott uszodában. A klip először ráadásul a NOWNESS-en debütált, amely egy 2010-ben indult díjnyertes platform, mely a világ legszínvonalasabb videóit prezentálja a művészet és kultúra területéről.

Főkép: Facebook

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta