Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Buli, lottó és boszorkány a kéményen át – ilyen is lehet a karácsony!

Buli, lottó és boszorkány a kéményen át – ilyen is lehet a karácsony!

A karácsony az év legnagyobb keresztény ünnepe. Ám a szokások eltérőek: valahol a Mikulás hozza az ajándékot, valahol a Jézuska. A lényeg, hogy az egész család együtt ünnepel. Dr. Kiss Róbert Richard, a Világszám című rádiós műsor műsorvezetője erről is mesélt e heti műsorában.

Spanyolországban utcai felvonulással ünnepelnek

Spanyolországban a Háromkirályok érkezését ünneplik meg. Ünnepi felvonulás – cabalgada – keretében tarkán feldíszített kocsik vonulnak végig a városon. Manapság szenteste igen fontos lett a karácsonyi lottó. A kihúzott számokat élő adásban, énekelve ismertetik a nézőkkel. A spanyol karácsonyi süteményt “bol des rey”-nek nevezik. Készítőjük kis ajándékokat, pénzérmét és egy szem babot rejt el bennük. A bab meglelője “király” lesz, viszont jövőre neki kell fizetnie a süteményt.

Ahol kétszer is ajándékoznak

Olaszországban a gyermekeket kétszer ajándékozzák meg. Szentestén csupán apróságokat kapnak, a nagy ajándék Háromkirályok napján érkezik. Ezen a napon – már csak a nagyon hagyományhű családoknál – a “strega befana”, egy kis boszorkány jön el a kéményen át, és az angol Mikuláshoz hasonlóan juttatja el ajándékait.

Görögországban Mária a menő

Az ortodox egyházban másként ünneplik Krisztus születését. Görögországban nem szokás a bölcső, mivel nem Jézus, hanem Mária és a születés körülményei állanak az ünnep középpontjában, utóbbit ábrázolja a karácsonyi ikon. Szentestén egész éjjel tűznek kell égnie a házakban, hogy el ne jöjjenek a kalikancárik, a fekete ördögöcskék. Emögött az a hiedelem húzódik, hogy a világ egy fatörzsön áll, alatta van a gonosz alvilág. Az ördögöcskék megkísérlik összerágni a fatörzset, hogy a világ alázuhanjon. Ettől a csak tűz rettenti vissza őket. Az ünnep egyébként igen patriarchális: csupán az idősebbeknek megengedett, hogy ételt és ajándékot osszanak.

Fokhagyma és kenyér

Európa keleti felén a kommunizmus idején háttérbe szorultak a karácsonyi szokások, amelyek most újra életre kelnek. Ezek között különösen fontos a jóslat: a leányok dióhéjba gyertyát állítanak és ezt vízbe helyezik. Akinek gyertyája először alszik ki, az megy először férjhez. Ha a kettévágott alma magháza csillag alakú: szerencsét hoz. Szlovákiában egy tál kerül a karácsonyfa alá, benne pénzérmék (gazdagság), fokhagyma (egészség) és kenyér (elegendő élelem).

Szuravacska az ártatlan gyermekekért

Bulgáriában szuravacska készül: ez somágakból összeállított bokor, vattával, süteményekkel és erőspaprikával feldíszítve. December 28-án, az ártatlan gyermekek napján a kicsik ezzel elverhetik a felnőtteket. Ami ehető leesik, azt közösen fogyasztják el.

Ha további érdekes karácsonyi szokásokról szeretnél hallani, hallgasd az Inforádió Világszám című műsorát, Dr. Kiss Róbert Richard történeteit.