Butítja a tiniket az internet?

Rovat

Megosztás

Nem ment a szövegértés a netező magyaroknak egy nemzetközi felmérésen.

Még 2012-ben vizsgálták meg 34 ország diákjait a nemzetközi PISA-felmérés keretein belül. A teszt készítői leginkább arra voltak kíváncsiak, mennyire hat a számítógép a fiatalokra a feladatmegoldásokat illetően, illetve hogyan boldogulnak az internet világában. A digitális szövegértésnél honlapokon kellett megtalálni a feladatokban szereplő kérdések válaszait.

A PISA, azaz a Nemzetközi Tanulói Teljesítménymérés Programja a kilencvenes években induló felméréssorozat, mely háromévente teszteli a tizenöt éves diákokat. A tanulók szövegértési képességeiket, illetve matematikai és természetismereti tudásukat mérik össze. Országonként 150 iskolát választanak ki véletlenszerűen, s ugyanilyen random módon 35 diák tesztjét küldik tovább a kiértékelésre.

Egy kis ízelítő a kérdésekből: “A megadottak közül melyik honlap írja le a legrészletesebben a fagylalt történetét?”; “Dia blogja mit ír az önkénteskedésről?”; “A felsorolt állítások közül melyik jellemzi legjobban a Szagláskalauz weboldal fő gondolatát?” .

szg

A magyar diákok sokáig vesződtek a digitális szövegértés egy-egy feladatával. Előfordult, hogy rossz helyre kattintottak az egérrel, sokáig kutattak válasz után az adott portálokon, illetve sokan bele sem kezdtek a nehéznek ítélt feladványba. Épp ezért a hazai kamaszok csupán a 30. helyet tudták megszerezni, noha nem versenyről beszélhetünk.

Nagy meglepetést okozott, hogy azon iskolák tanulói, ahol gyakran használnak számítógépet, nehezebben boldogultak a matematikai feladatokkal. Akik kevesebb időt töltenek el a képernyő előtt, azok jobban teljesítettek. Pedig, ahogy a szakemberek megállapították, a honlapok sok segítséget nyújtanak (egy adott oldalon rengeteg alpont, megannyi információ van), egy nyomtatott kötetnél viszont “csak” az előttünk lévő szövegre  hagyatkozhatunk. A kutatók úgy vélik, az interneten való olvasásnál mégis okosabb döntés könyvet venni  kezünkbe, előbbinél ugyanis hajlamosak vagyunk elkalandozni – gondoljunk csak a cikkekben elrejtett linkekre, amiket látva sokan végig sem olvassák az adott írást, hanem kíváncsian kattintanak rá a színesen villogó szóra. Ezen kívül – ezt már csak én teszem hozzá – nehéz megszűrni a megbízható oldalakat. Ma bárki írhat bárhova bármit, és a naiv olvasók mindent elhisznek, még bizonyítékra sincs szükségük az új információk hitelességét illetően.

kuuhkhuk bk

A PISA felmérés képzeletbeli dobogójának legfelső fokára Szingapúr diákjai állhattak fel, a másodikak a koreaika lettek, a harmadik legjobban teljesítő fiatalság pedig a Hongkongban élő kínai ifjúság lett.

Nyolc óra munka, nyolc óra netezés...
Rád milyen hatással van a net?

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: Weheartit

Forrás: Eduline, erasq.acer.edu.au

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,184RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta