A Corvinusra készülsz? Légy résen, mert lehet, hogy a Szent István Egyetemre fogsz járni!

Rovat

Megosztás

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere 2015. szeptember 9-én jóvá hagyta a Corvinus Egyetem feldarabolásáról szóló döntést. Ha a Tájépítészeti, Kertészettudományi vagy az Élelmiszertudományi Karra készültük, akkor a jövőre a Szent István Egyetemre kell beadni a jelentkezéseteket.

Szeptember 1-jén a felsőoktatási államtitkár bejelentette, hogy a gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói egy molinót feszítenek ki a Szent Gellért lépcső korlátjánál, az Erzsébet híddal szemben az egyetem átszervezése miatti tiltakozásul 2015. szeptember 7-én. A tüntetők menete délben indult a budai kampusz elől, a Villányi útról. A hét-nyolcszázas tömeg elején “Nem adjuk a Budai Campust” feliratú molinót vittek.”El akarják venni a jövőnket, a diplománkat” – hangoztatta egy Corvinusos diák, megjegyezve, hogy nem azért mentek a Corvinusra tanulni, hogy a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg. A diákok tiltakozásának egyik fő motivációja, hogy a döntéssel elesnek a magas presztízsű Corvinusos diploma megszerzésétől.

Szeptember 8-án tovább folytatódtak a tüntetések.  A tiltakozók – akiknek létszáma a szervezők becslése szerint meghaladta az ezret – a budai campus Villányi úti épületegyüttesénél gyülekeztek, ahol Fodor Marietta, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának tanára azt mondta: nem látnak szakmai érveket és indokokat a tervezett változtatások mögött.  Ezt követően a hallgatók a pesti campus Fővám téri épületéhez vonultak át. A tiltakozók “Nem adjuk a Budai Campust!” feliratú molinót és táblákat tartottak a magasba.

Tüntetés a Corvinus egyetem átszervezése miatt Budapesten
Noha szeptember 9-i ülésén a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa  elutasította az intézmény szétdarabolását, az államtitkárság ugyanazon a napon kiadott MTI közleménye szerint nem módosít a döntésen. Balog Zoltán bejelentette a Corvinus rektorának és a budai karok dékánjainak, hogy a Corvinus Egyetem budai campusát integrálják a Szent István Egyetembe. Több oktató sem értett egyet a döntéssel. Szerintük a tárca nem indokolta, milyen előnyökkel jár az összevonás egy esetleges együttműködéssel szemben: “Nem kaptunk lehetőséget, hogy bebizonyítsuk, az együttműködés is jó lehet” – mondta a tájépítészeti kar dékánja. A tiltakozók szerint a minisztérium szétdarabolás melletti egyetlen érve rég megbukott: az “agrárképzések integrációja” semmiképp sem tud megvalósulni, mert a gödöllői Szent István Egyetemből éppen kiválik az Állatorvos-tudományi Kar.

Az államtitkárság problémásnak tekinti a Corvinus Egyetem kommunikációját: „A hallgatók folyamatos félretájékoztatása, manipulálása és nyomás alatt tartása a budai campus vezetői által nem intézményi, nem szakmai, hanem egyéni érdekeket szolgál, éppen ezért elfogadhatatlan”. A tiltakozók viszont a kormányzat kommunikációját bírálják: a Corvinus szétdarabolása ügyében hiába kértek az egyetem érintett karainak dékánjai valódi tárgyalást a minisztertől, csak a kész döntéssel szembesítették őket.

Forrás: MTI

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,813RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta