“A csapból is ez folyik, miért nem teszünk valamit?”

Rovat

Megosztás

Harmadik alkalommal csaptunk le az utca emberére. Riportalanyaink ezúttal az V. kerületi Eötvös József Gimnázium diákjai voltak. Többen állítják közülük: a környezetvédelem kérdése túl van reagálva…

Vegyes fogadtatásban részesültünk, amikor a környezetvédelemről kérdeztük a tanulókat. Volt, akit nem hozott lázba a téma, de a legtöbbjük markáns véleményt fogalmazott meg.

DSC03555

No para?

Balázs a fizika szerelmese, ezért elég sok ismerete van a környezetszennyezésről: ” Több Greenpeace-es is megtalált, akik az atomenergia ellen harcolnak, pedig azt se tudják, hogy működik. Szerintem ez a dolog túl van reagálva. Az olaj úgyis el fog fogyni egy idő után, úgyhogy nem számítok a Föld kipusztulására. Én a magam részéről annyit teszek a környezet érdekében, amit egy átlagos lakos tehet: szelektíven gyűjtöm a hulladékot.”

Az iskola viszont igyekszik tágítani diákjai ismereteit: természetvédelmi csapatversenyeket szerveznek. A kilencedikes Vica több ilyenen is kipróbálta magát.

” Többféle feladatot kaptunk: tárgyakból, például palackokból kellett forgót készítenünk, és a kőfejtő bányákról is kérdeztek. Egyébként Szentendrén is voltam körzeti versenyen.”

DSC03552

Barátnője, a végzős Virág kicsit lazábban kezeli a témát.

” Nem mondanám magam valami környezettudatosnak. Nem szemetelek ugyan, de csak azért, mert sajnálom a takarítókat, akikre a hulladék felszedése vár.”

DSC03551

Őt legalább valami visszatartja. Egy fiú ellenben az orrunk előtt hajította  a földre a cigijét, úgy, hogy pár méterre tőle állt egy kuka. ( Csak zárójelben jegyzem meg: az iskola területén tilos a dohányzás.)  Sajnos ez a hanyag viselkedés egyre népszerűbb tendencia.

DSC03560

” Ha nincs szemetes a közelben, el szoktam dobni a cigit- vallotta be Ábel, aki kérdésünket hallva kis vitába kezdett barátnőjével, Eszterrel.

” Szerintem száz év múlva szeméthalmazok fogják csúfítani a Földet, amiket majd szondával fognak kilőni a Holdra- mondja a lány.

” Nem lesz semmi változás- kontrázott rá Ábel.-” Ha para lesz, megoldják. Különben is, a benzin el fog fogyni addigra, szóval nem lesz semmiféle szeméthalmaz.”

Csak nem összebeszélt Balázzsal?

DSC03558

Van, aki tüntet a Földért

Ha Máté hallotta volna egyes iskolatársai szavait, bizonyára elfutotta volna a méreg: a fiú ugyanis egy környezetvédelemért küzdő társaság tagja.

” Mostanában elég ritkán járok el a gyűlésekre, de korábban demonstráción is részt vettem. S volt, hogy egy nagyobb rendezvényen segítettem nekik. Máskor pedig szemetet szedtem. Otthon szelektíven gyűjtöm a hulladékot, és soha nem hagyom bekapcsolva az elektromos berendezéseket.”

Máté úgy gondolja, nincsenek túl jó kilátásaink. Osztálytársa, Ádám osztja véleményét.

” Erősen túlnépesedett az emberiség, ami nem jó. Ez ellen kellene tenni valamit.”

A hetedikes Lili szerint a legnagyobb veszélyforrást a szemetelés és a kipufogógáz jelenti.

” Forradalmasító ötletem a Föld megmentésére nincs, viszont szelektíven gyűjtöm a papírt és a műanyagot. Nem csak otthon, mivel az iskolánk büféjénél is szelektíven lehet gyűjteni.”

A szelektív hulladékgyűjtés egyébként a legtöbb megkérdezett diákra igaz volt, például a kilencedikes Krisztiánra, Ákosra és Marcira is. A fiúk soha nem szemetelnek, ennél többet azonban nem tudtak nyilatkozni. Valószínűleg nem foglakoznak sokat a környezet védelmével, mivel elmondásuk szerint az iskolában ez nem téma.

DSC03557

Hogyan segíthetünk?

A szelektív hulladékgyűjtés is szép dolog, viszont ezen kívül is léteznek megoldások. Jobbnál jobb ötleteket kaptunk a megszólított tanulóktól.

” Egyszer ültettem egy fát- mesélte Bence.

”  Én pedig nem nagyon dobom ki az ételeket – felelte kérdésünkre Gala. A lány kiválóan összegezte, amit ma a környezetvédelemről tudni kell.

” A legnagyobb gond az emberiség. A mi felfogásunktól függ minden. Hiába folyik még a csapból is, hogy védjük a környezetet: a legtöbben nem tesznek érte semmit se.”

DSC03561

Gala szavain érdemes lenne mindenkinek- felnőttnek, gyereknek, diáknak, tanárnak- elgondolkodnia. Te mit tettél ma a környezetért?

A környezetvédelemről
Te tettél ma valamit a Földért?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: Chrenko Viktória és Fekete Fanni; borítókép: revolve.media.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta