Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / “A csapból is ez folyik, miért nem teszünk valamit?”

“A csapból is ez folyik, miért nem teszünk valamit?”

Harmadik alkalommal csaptunk le az utca emberére. Riportalanyaink ezúttal az V. kerületi Eötvös József Gimnázium diákjai voltak. Többen állítják közülük: a környezetvédelem kérdése túl van reagálva…

Vegyes fogadtatásban részesültünk, amikor a környezetvédelemről kérdeztük a tanulókat. Volt, akit nem hozott lázba a téma, de a legtöbbjük markáns véleményt fogalmazott meg.

DSC03555

No para?

Balázs a fizika szerelmese, ezért elég sok ismerete van a környezetszennyezésről: ” Több Greenpeace-es is megtalált, akik az atomenergia ellen harcolnak, pedig azt se tudják, hogy működik. Szerintem ez a dolog túl van reagálva. Az olaj úgyis el fog fogyni egy idő után, úgyhogy nem számítok a Föld kipusztulására. Én a magam részéről annyit teszek a környezet érdekében, amit egy átlagos lakos tehet: szelektíven gyűjtöm a hulladékot.”

Az iskola viszont igyekszik tágítani diákjai ismereteit: természetvédelmi csapatversenyeket szerveznek. A kilencedikes Vica több ilyenen is kipróbálta magát.

” Többféle feladatot kaptunk: tárgyakból, például palackokból kellett forgót készítenünk, és a kőfejtő bányákról is kérdeztek. Egyébként Szentendrén is voltam körzeti versenyen.”

DSC03552

Barátnője, a végzős Virág kicsit lazábban kezeli a témát.

” Nem mondanám magam valami környezettudatosnak. Nem szemetelek ugyan, de csak azért, mert sajnálom a takarítókat, akikre a hulladék felszedése vár.”

DSC03551

Őt legalább valami visszatartja. Egy fiú ellenben az orrunk előtt hajította  a földre a cigijét, úgy, hogy pár méterre tőle állt egy kuka. ( Csak zárójelben jegyzem meg: az iskola területén tilos a dohányzás.)  Sajnos ez a hanyag viselkedés egyre népszerűbb tendencia.

DSC03560

” Ha nincs szemetes a közelben, el szoktam dobni a cigit- vallotta be Ábel, aki kérdésünket hallva kis vitába kezdett barátnőjével, Eszterrel.

” Szerintem száz év múlva szeméthalmazok fogják csúfítani a Földet, amiket majd szondával fognak kilőni a Holdra- mondja a lány.

” Nem lesz semmi változás- kontrázott rá Ábel.-” Ha para lesz, megoldják. Különben is, a benzin el fog fogyni addigra, szóval nem lesz semmiféle szeméthalmaz.”

Csak nem összebeszélt Balázzsal?

DSC03558

Van, aki tüntet a Földért

Ha Máté hallotta volna egyes iskolatársai szavait, bizonyára elfutotta volna a méreg: a fiú ugyanis egy környezetvédelemért küzdő társaság tagja.

” Mostanában elég ritkán járok el a gyűlésekre, de korábban demonstráción is részt vettem. S volt, hogy egy nagyobb rendezvényen segítettem nekik. Máskor pedig szemetet szedtem. Otthon szelektíven gyűjtöm a hulladékot, és soha nem hagyom bekapcsolva az elektromos berendezéseket.”

Máté úgy gondolja, nincsenek túl jó kilátásaink. Osztálytársa, Ádám osztja véleményét.

” Erősen túlnépesedett az emberiség, ami nem jó. Ez ellen kellene tenni valamit.”

A hetedikes Lili szerint a legnagyobb veszélyforrást a szemetelés és a kipufogógáz jelenti.

” Forradalmasító ötletem a Föld megmentésére nincs, viszont szelektíven gyűjtöm a papírt és a műanyagot. Nem csak otthon, mivel az iskolánk büféjénél is szelektíven lehet gyűjteni.”

A szelektív hulladékgyűjtés egyébként a legtöbb megkérdezett diákra igaz volt, például a kilencedikes Krisztiánra, Ákosra és Marcira is. A fiúk soha nem szemetelnek, ennél többet azonban nem tudtak nyilatkozni. Valószínűleg nem foglakoznak sokat a környezet védelmével, mivel elmondásuk szerint az iskolában ez nem téma.

DSC03557

Hogyan segíthetünk?

A szelektív hulladékgyűjtés is szép dolog, viszont ezen kívül is léteznek megoldások. Jobbnál jobb ötleteket kaptunk a megszólított tanulóktól.

” Egyszer ültettem egy fát- mesélte Bence.

”  Én pedig nem nagyon dobom ki az ételeket – felelte kérdésünkre Gala. A lány kiválóan összegezte, amit ma a környezetvédelemről tudni kell.

” A legnagyobb gond az emberiség. A mi felfogásunktól függ minden. Hiába folyik még a csapból is, hogy védjük a környezetet: a legtöbben nem tesznek érte semmit se.”

DSC03561

Gala szavain érdemes lenne mindenkinek- felnőttnek, gyereknek, diáknak, tanárnak- elgondolkodnia. Te mit tettél ma a környezetért?

A környezetvédelemről
Te tettél ma valamit a Földért?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: Chrenko Viktória és Fekete Fanni; borítókép: revolve.media.com)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share