Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / „Csokit vagy csalunk” – Ilyen a Halloween New Yorkban

„Csokit vagy csalunk” – Ilyen a Halloween New Yorkban

New Yorkban hatalmas halloweeni fesztiválokat tartanak az utcákon, de hogy milyeneket, arról Dr. Kiss Róbert Richard mesélt az Inforádió Világszám című műsorában.

 

„Hihetetlen élmény volt. Lementünk az utcára és maga az, hogy nagyjából 5-6 órát ott töltöttünk New York utcáin, olyan fergeteges szórakozás volt, hogy soha nem fogom elfelejteni.”

– mondta a műsorvezető, majd színesebbnél színesebb maskara kavalkádról számolt be a hallgatóknak. Az utcákat elözönlötték a jelmezbe öltözött emberek. Superman, Batman maskarák és persze a Disney mesefigurák. Nem volt hiány kosztümökben. Mindeközben énekeltek, táncolták, ünnepelték a Halloweent és a szórakozás mellett a rémisztgetések sem maradtak el.

3052437-slide-s-12-how-to-kill-it-on-halloween-the-heidi-klum-way

Ezen az ünnepen még az egyetemistáknál és a főiskolásoknál is szokás, hogy édességeket árulnak. Az pedig már jól ismert, hogy a kisgyerekek ezen a napon sorra járják a házakat, hogy finomságokat zsákmányoljanak.

A Mindszentek előestéje (All Hallows) kifejezésből ered a Halloween, és ehhez az ünnephez kapcsolódik a Halottak napja is. Október 31-e Halloween, november 1-je Mindszentek, november 2-a pedig a Halottak napja, így követik egymást ezek az ünnepek. Bár kelta eredetű szokás, később itt is keveredtek a pogány és keresztény szokások. A skót és a brit területeken volt a legnépszerűbb a Halloween, még is az Egyesült Államokban terjedt el a leginkább. Ma már azonban szinte mindenhol megünneplik a Halloweent, még ott is ahol korábban elfelejtették ezt a szokást vagy éppen nem is ünnepelték.

tumblr_inline_nvm7bxis181tbsl8q_1280

A kivájt töklámpásnak – amit Jack-lámpásnak is neveznek – hosszú évszázadok óta jelentős szimbóluma van Halloweenkor. Egyrészt távolt tartja a gonosz szellemeket, másrészt így világítottak a halottak szellemeinek, hogy hazatalálhassanak.

A Jack-lámpának is meg van a maga története. A hiedelmek szerint Jack egy ír patkolókovács volt, aki nagyon léha életet élt és a hölgyekért is oda volt.  Mi több, még az ördögöt is sikerült megviccelnie. Elérte, hogy halála után ne kerüljön a lelke a pokolba. Cserébe az ördögöt leengedte egy fáról. Az alku még működhetett is volna, de valamiről elfeledkezett a patkolókovács. Bár a pokolba nem jutott, de a mennybe se, hiszen ahhoz nem élt olyan jó életet, így a szelleme a sötétségben maradt, de az ördögtől kapott egy lámpást, hogy láthassa az utat. Ezt a lámpást egy marharépába tette, hogy így világítsa meg az útját. A hiedelem szerint azóta is ezzel a furcsa lámpással kóborol a menny és pokol között.

Halloween

Ez lenne a töklámpás legendája. A kelta hagyomány szerint pedig ezen az estén a holt lelkek visszalátogatnak a Földre, így a halottak, valamint az élők közötti határ elmosódik. A marharépából pedig úgy lett sütőtök, hogy az Egyesült Államokban rengeteg szép és hatalmas tök termett, így felcserélték erre a répát és azóta is ez az egyik elterjed szimbóluma a Halloweenek.

„Érdekes, hogy régen a kint tartózkodó szellemeket akarták elriasztani, manapság pedig a házban tartózkodókat riogatjuk. Tehát más lett a funkciója ennek is.”

– jegyezte meg a műsorvezető.

 

És ha már Halloween, a Középsuli sorozat vasárnapi részében is ez lesz a téma! 

 

Fotók: colormecourtney.com, fastcocreate.com, yahoo.com, descoperalocuri.ro

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share