Edd magad okosra! – Ételek, melyektől jobban megy a tanulás

Rovat

Megosztás

Tudtad, hogy vannak olyan étkek, amik serkentik az agy működését? A következő összeállításunkban olyan harapnivalókról olvashatsz, melyek segítenek, hogy jobban teljesíthess a suliban.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Gondold csak el, hogy milyen egyszerű is lenne az élet, ha a nagykanállal falt tudást nem csupán átvitt értelemben létezne, hanem valóban be lehetne habzsolni! Nos, van egy rossz hírünk: a tudomány jelenlegi állása szerint nem úszod meg a tanulást, azonban vannak olyan ételek, amik serkentik az agy működését, javítják a memóriát, mindez pedig hozzásegít ahhoz, hogy egyszerűbben sajátítsd el majd a tananyagot. Nézzük, miket is kell enned ahhoz, hogy okosabb lehess anélkül, hogy károsítanád az egészségedet! Persze mindez még sajnos mindig nem olyan egyszerű, mint ahogy mi azt szeretnénk, tehát gyakran nem ripsz-ropsz varázslat, hanem sokkal inkább hosszú távon kifizetődő, tudatos étkezést igényel. Erről faggattuk Erdélyi-Sipos Alízt, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkárát, aki most speciálisan a középiskolás fiatalok ésszerű táplálkozásához ad bölcs tanácsokat. Lássuk!

„Minden korosztály, de főleg a fiatalok egyszerű, gyors turbó ételeket, különféle ’szeleteket’, trendi finomságokat szeretnének, amelyek pillanatok alatt hatnak és segítenek a nagymennyiségű tananyag rövid idejű elsajátításában” – mondta a táplálkozási szakember, és lássuk be, valóban mindannyian csodaszerre vágyunk, ami pillanatokon belül hat.

„A titok azonban, mint sok minden másban, rendkívül egyszerű: azaz kiegyensúlyozottság, változatosság, egészséges táplálkozás. A központi idegrendszernek energiára, tápanyagokra és elegendő pihenésre van szüksége. Csak akkor lesz a szellemi teljesítmény jó, ha megfelelő tápanyaghoz jut a szervezet. Ez azonban nem mindig sikerül ebben a korban, hiszen sokszor a divatdiéták miatt egyes tápanyagokban hosszútávon hiány keletkezhet, ami kihatással lehet a koncentrációra, fizikai teljesítményre is – árulta el a kulisszatitkot Erdélyi-Sipos Alíz, ám további alapvető részletekbe avat be minket. – Fontos, hogy már az első órán figyelni tudjon a diák, ezért egy finom, tápláló reggelire van szükség. Teljes kiőrlésű kenyér vagy gabonapehely, sajt, felvágott, joghurt, tej, gyümölcs vagy zöldség felhasználásával jól indul a nap. Lehet variálni, például egyik reggel teljes kiőrlésű gabonapehely joghurttal és idénygyümölccsel, kevés cukorral vagy mézzel, míg a másik nap barna kenyér sajttal, zöldséggel, gyümölcsteával.

Mi a titka ezeknek a reggeliknek és a változatos, egészséges táplálkozásnak a szellemi teljesítmény fokozása szempontjából?

– A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksütemények és gabonapelyhek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek az egyszerű szénhidrátokhoz képest lassabban bomlanak glükózzá, ezért egyenletesebb és hosszan tartó energiát biztosítanak, nem esik le a vércukorszint, segít a figyelem fenntartásában. Mindezeken túl B1-vitaminban gazdagok, amely előnyösen befolyásolja a szellemi tevékenységet és az agyi funkciókat. A B1- vitamin további forrásai: húsok, tojássárgája, búzacsíra, bab, borsó, lencse.

babcim2-e1456343177912

– Nem tilos a cukor, de a mérték rendkívül fontos. Agyunk lényeges üzemanyaga a cukor, amelyből naponta átlagosan 110 grammot fogyaszt el. Tény, hogy a kenyérből, gabonafélékből, gyümölcsökből mind-mind glükóz lesz a szervezetben, csak picit több idő szükséges hozzá. Emellett például a mértékkel fogyasztott cukorral, mézzel készült tea, kakaó, gyümölcsjoghurt gyors energiához juttat.

shutterstock_21183613

– Az agysejtek megfelelő működéséhez oxigénre van szükség, ennek szállításában a vér vastartalmának van szerepe. Vashiány esetén többek között fáradtságérzés, koncentráció romlása is jelentkezhet. A legjobban felszívódó vasat tartalmazó nyersanyagok, élelmiszerek például a vörös húsok, felvágottak, máj.

9134_csirkemaj – Az a bizonyos omega-3 zsírsav. Rendszeres fogyasztásuk előnyös lehet az idegrendszer egészséges működése szempontjából. Legjobb omega-3 zsírsavforrások a tengeri halak (pl. lazac, makréla), valamint egyes növényi olajok, például dió, lenmag. drinkpreneur_omega-3

– A magnézium is hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. Sok alapanyag tartalmazza ezt az ásványi anyagot: a zöldségek, – különösen a babfélék –, és a gyümölcsök, a gabonafélék, a halak, a tejtermékek.

magnezium

– A gyümölcsökben, zöldségekben lévő antioxidánsok, vitaminok segítenek a stresszhelyzetek kezelésében, a fittebb, kiegyensúlyozottabb életvitelben.

gyumolcs

A szellemi koncentrációt javítja a változatos táplálkozás, a napi ötszöri étkezés! Minden nap legyen bőségesen zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona, rendszeresen tej vagy sovány tejtermék, és változatosan tojás-, hús-, vagy halfogyasztás! – javasolja a táplálkozási szakember.

evés-ötször keveset

Tehát nincs más hátra: a tanulás mellett ügyeljünk a fenti étkezési szempontokra, de persze a jóízű falatozás után a sportról se feledkezzünk meg, ami szintén javítja a koncentrációt, a keringést, és ráadásul így elkerülhetjük, hogy a vége valami vasszigorú, és egészségtelen diéta legyen. Így nem csak okos lehetsz, hanem szép is! Hajrá!

 

Képek: 24.hu, www.atlanticavenuegarden.com, anna.hu, m.cdn.blog.hu, onlineegeszsegbolt.hu, onlineabc.ro,

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta