Egészségesebb a metró, mint a bicikli?

Rovat

Megosztás

Látva az iszonyatos tömeget a japán metróról készült felvételeken, nehéz elképzelni, hogy ennek a rendszeres tortúrának előnyei is lehetnek. Oszakai tudósok megállapították, hogy a naponta vonatozók egészségesebbek a munkába gyaloglóknál és kerékpárosoknál – írja a Globoport.hu.

Azt már régóta tudjuk, hogy a tömegközlekedést használók jóval fittebbek az órákon át dugóban tespedő autósoknál. Az aktív életmód kisebb mértékben enged teret a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak és az elhízásnak. Újabban azonban az is kiderült, hogy a szívbetegségek is összefüggésbe hozhatóak a tömegközlekedéssel.

Az oszakai egészségügyi központ igazgatója, Hisako Tsuji 5908 felnőttet vizsgált 2012 és 2015 között. Az autósokhoz képest a tömegközlekedést használóknak túlsúlyuk 44, magas vérnyomásuk 27, cukorbetegségük pedig 34 százalékkal kevesebbszer volt. Ez nem lepte meg a japán orvost.

Az viszont igen, hogy különbséget talált a buszozók, vonatozók és a gyalogosok, biciklisek között. Érdekes módon az előbbieknél kevésbé fordult elő az elhízás, a diabétesz és a vérnyomás probléma. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ezek az ingázók jóval többet sétálnak az állomásokig, a bicikliseknél. Tsuji szerint, ha egy irányba húsz percnél többet kell gyalogolni, vagy biciklizni, akkor a többség inkább a tömegközlekedést, vagy az autót választja.

Egyelőre még ne rohanjunk metróbérletet venni! A megállapítások ugyanis csak Japánra érvényesek, ahol eleve vékonyabbak az emberek, mint Nyugaton. Valamint az sem bizonyított, vajon a megkérdezett metrózok nem voltak-e eleve egészségesebbek a többiekhez képest. Mindenesetre Tsuji és csapat kész nemzetközi kutatásokat végezni a pontosabb válaszért.

Borítókép: Wikipedia

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,204RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta