Egy jó kis szívfájdalommal indul a Damara első klipje, a Neked

Rovat

Megosztás

Az utóbbi időszakban rengeteg új, fiatal magyar zenekar alakult a koronavírus-válság ellenére is. Koncertek híján sajnos egyelőre személyesen ugyan nem tombolhatunk egyikőjük fellépésén sem, de szerencsére így sem maradunk friss zenék nélkül. A feltörekvő bandák ugyanis kihasználják a koncertek és fesztiválok közt beállt kényszeredett üresjáratot és stúdióba vonulnak.

Az utóbbi időszakban több szuper dal és menő klip is kigördült a gyártósorról, ezek egyik legfrissebbike a Damara Neked című klipes dala. A banda annyira új a hazai zenei színtéren, hogy egészen konkrétan a Neked az első hivatalos megjelenésük. Ennek ellenére a zenekar tagjai nem ismeretlenek a magyar zenei világban.

A banda énekesnője, Agata Angilella igaz, még csak 18 éves, de már rutinos dalszerzőnek számít: 2018-ban jelent meg első dala, You and Me címmel, melyet Kozma Norbert és Demkó Mátyás hangszereltek meg.

Pár hónappal később pedig érkezett az In love with yourself, melynek zenei világát a Carson Comából ismert Kun Bálint álmodta meg. És ha már Carson Coma: Agata vokálosként többször is fellépett már a hazai alter szcéna egyik legmenőbb zenekarával. Emellett pedig több produkcióban is közreműködött már, például a csaknekedkislánnyal is dolgozott együtt.

A szólókarrier építgetése pedig 2020 júniusában ért a csúcsra: ekkor jelent meg első magyar nyelvű szólódala. Az Örökkölcsön című szerzemény a rendszeresen kölcsön adott és folytonosan elvesztett tárgyak világába kalauzol egy rendkívül színes és látványos animált klip segítségével, melyet Berezvai Sárának köszönhetünk.

A félig olasz származású Agata már az Örökkölcsön kapcsán is megemlítette készülő zenekarát, de akkor a részleteket még homály fedte.

Ősszel érkezett ugyan egy session zenekar-féle felállás, a Carson Coma tagjai, a Damara leendő tagjainak közreműködésével Agata egy újabb angol szerzeményét, a Look Around című dalt vették fel, melyhez egy klipet is összedobtak.

Aztán nem sokkal később már tényleg megérkezett a Damara, melyet Agatán kívül négy srác alkot: Csányi Mihály basszusgitározik, Mónus Marcell dobol, Kalmár Botond billentyűzik, Szántó Marcell pedig gitározik.

Ha nagyon szeretnénk megfogni a Damara stílusát, akkor talán az alternatív pop jelző illik rájuk a legjobban, de valójában a fiatal banda több különböző stílusból is merít.

Saját bevallásuk szerint meghatározhatatlan a kategória, melyben alkotnak. Erre tudatosan is törekednek egyébként, ígéretük szerint a soron következő szerzemények teljesen más arcát mutatják majd meg a zenekarnak.

A Damara talán azért is működik jól, mert amellett, hogy a zenekar tagjai mind tapasztalt és képzett zenészek, egyben a legjobb barátok is. Így könnyebb és hatékonyabb a közös munka, mely a Neked című klipes dalban is visszaköszön.

A bandának szerencséje is volt, a friss formáció ugyanis az utolsó pillanatban élőben is debütálhatott: októberben a Dürer Kertben a Sezlony zenekar lemezbemutató koncertjén, a Verőköltő társaságában léptek fel. Aztán jött az újabb karantén, és az élő fellépések – ki tudja, meddig – ismét háttérbe szorultak.

Így a Damara stúdióba vonult és rögzítette a Neked című dalt, melyhez kiagyaltak egy klipet is, melyet Komróczki Dia rendezett meg, aki az operatőr szerepét is vállalta. A klipet pedig Soltész Orsi vágta meg.

A Neked egyrészt azért különleges, mert Agata ismét magyarul énekel, másrészt pedig ez az énekesnő egyik legkedvesebb szerzeménye is:

„A ‘Neked’ című dalt szerintem több mint egy éve írtam és ennek a zenekarnak tartogattam, mint egy féltett kincset. Ez az egyik kedvenc dalom, amit életem során írtam és azt terveztem, csak akkor kezdek vele valamit, ha megtaláltam a tökéletes csapatot.”

A dal felvételét és utómunkáját nem kisebb név, mint Dióssy Ákos, az egykori Kispál és a Borz billentyűse végezte.

Agata így mesélt a közös munkáról: „Egyszerűen csak úgy hangzott az egész, ahogyan elképzeltem és ezért eszméletlen hálás vagyok Ákosnak. Már maga az egy napos stúdiózás is egy nagyon szép emlékként maradt meg nekem. Ez volt az a nap, amikor megértettem, hogy jó helyen vagyok a tökéletes emberekkel és létrejön a saját zenei stílusom, amihez eddig csak közelíteni próbáltam.”

A Neked ráadásul valójában egy terápiás dal. Agata a saját szívfájdalmát öntötte szavakba és zenébe, hiszen az énekesnőt a zene segíti át a nehéz időszakokon.

Agata ugyanakkor azt is elmesélte, hogy a dal nem csak neki segített: egyik rajongójuk például azzal kereste meg az énekesnőt, hogy a Neked segített neki túljutni élete eddigi legnehezebb szakításán is.

A Damara a koronavírus miatt nem tervez egyelőre nagyon előre, de előreláthatólag tavasszal érkezik majd egy új szerzeményük, ki tudja, milyen stílusban és képi világgal.

Főkép: YouTube

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta