Egy liter fény…

Rovat

Megosztás

A nyárnak vége, egyre hamarabb sötétedik és a szobádban is egyre korábban kell felkattintanod a villanyt, ahhoz, hogy lásd a leckédet. Egy kattintás, ennyi csupán és máris fény önti el a szobát. Neked ilyen egyszerű, de vannak, akiknek egész életükben nélkülözniük kell az elektromos áramot. Rajtuk segít a Liter of light program.

Az olyan szegény országokban, mint például India, Afrika vagy a Fülöp szigetek, az embereknek nemhogy elektromos áramra, de rendes lakásra sem telik. Ők bádogvárosokban küzdenek nap, mint nap a túlélésért. Ezek a fémkalyibák olyannyira össze vannak zsúfolódva, hogy csak kevés természetes fény jut be. A kunyhók egymás elöl veszik el a fényt, az apró ablakokon pedig csak hébe-hóba hatol be a napfény. Az embereknek nincs pénzük áramot venni, hiszen örülnek, ha kenyér kerül az asztalra. Így életük nagy részét félhomályban töltik.

Nekik készített folyékony fényforrásokat a MyShelter Alapítvány. Az izzók újrahasznosított PET palackokból készülnek, amelyekbe klóros vizet öntenek, ezen megtörik a napfény, ami fénnyel tölti meg a helyiséget. Egy PET palackkörülbelül 55 wattnyi fényt tud biztosítani egy kunyhó számára. Egy család egy liter fényt egy dollárért vásárolhat meg, ami akár öt évig szolgálhat fényforrásul az otthonukban. Így a fejlődő országok nyomornegyedeiben nem kell tűzveszélyes fényforrásokat használni vagy drága generátorokat vásárolni.

A Solar Bottle Bulb névre keresztelt találmány ötlete valójában egy brazil szerelő, Alfredo Moser fejéből pattant ki. Az Ő ötletét hasznosította Ilac Diaz vállalkozó, aki a MyShelter Alapítványt is létrehozta. A palackok nem csak fényt szolgáltatnak, de a hagyományos villanyégőkkkel összehasonlítva 17 kilogrammal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást is. Így találkozik az emberi találékonyság és a környezetvédelem egy kis jótékonysággal kiegészülve.

 

https://www.youtube.com/watch?t=1&v=o-Fpsw_yYPg

Olvass tovább!

Egy liter fény...
Készítettél valaha újrahsznosított tárgyakat?

Képek: ujyalofoundation, youtube

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta