Mesebeli paloták Indiában

Rovat

Megosztás

Korábbi cikkeinkben már rengeteget olvashattatok Indiáról, hiszen a globoport.hu egyik munkatársának beszámolóit is megjelenítettük oldalunkon. Most az Inforádió Világszám című műsorának vezetője, dr. Kiss Róbert Richard is elkalauzolt minket erre az egzotikus helyre. Nem csak a jómódúak világát ismerhettük meg, de a szegényebb sorsú közösségek életéről is hallhattunk.

 

Ezt eszik Indiában

Ki gondolta volna, hogy a világ legdrágább fűszernövénye a sáfrány? Majd ezt követi a vanília, aminek annyira értékes az előállítása, hogy néha csak aromaként használják. Azt is megtudhattuk, hogy háromféle bors létezik, a fekete, a fehér és a piros. A negyedik pedig a zöldborsó lenne. A fahéj nevében pedig nincs semmilyen csalafintaság. A fűszerfajta valóban a fa kérgéből készül, méghozzá az úgynevezett kasszia kérgéből. Az ananász viszont a tévhitekkel szemben nem fán terem, hanem bokron. Indiában a rengeteg egzotikus íz mellett kóstolót kaphatunk még a jack fruit, és a kókusz gyümölcseiből. A legtöbben vegetáriánusak Indiában és előszeretettel fogyasztanak currys rizst az ételeik mellé. Az ételeik egyébként gyakorta csípősek.

Lenyűgöző indiai paloták

Udaipur, Oberoi Udaivilas

rooms-suites2

Udaipur városában a házasság palotájaként is emlegetik Oberoi Udaivilas gyönyörű épületét. Rengetegen kötnek itt házasságot évről évre. Nem véletlenül nevezik az egyik legromantikusabb városnak. Azt pedig érdemes megemlíteni, hogy Indiában imádnak hatalmas esküvőket és lakodalmakat rendezni. Még az idegen embereket is előszeretettel invitálják a menyegzőkre. A legnépszerűbb esküvőhelyszínek Indián belül Mumbai, és Delhi területein vannak.

Miután a maharadzsák címeit visszavonták, rengeteg palotát államosítottak, így törtét az is, hogy a legtöbb ilyen hely ma már múzeumként és szállodaként is funkcionál. Nincs ez másképp az Oberoi Udaivilas palotával sem. Sok maharadzsa egyébként ezt követően vált szállodaigazgatóvá.

Jodhpur, Umaid Bhawan Palace

1259-UmaidBhawanPalace5

Rendkívül érdekes település, már csak azért is, mert itt épült India legutolsó palotája, az Umaid Bhawan Palace. Az 1943-ba elkészült palota sajátossága, hogy nyugati és keleti stílusirányzatok is ötvözik, hiszen az építészek is messziről jött, kultúrájukban gazdag emberek voltak. Az aranyszínű palotában több, mint 300 szoba van és ez volt az uralkodó család rezidenciája.

A város falai kék színbe tündökölnek. Ezzel jelölik Indiában a magas rangot.

Udaipur, Taj Lake Palace

1

Hosszú ideig a radzsput harcosok uralták ezt a területet, akikről az a legenda járja, hogy inkább lovagoltak halálba (jauhar), mintsem, hogy csatát veszítsenek, az asszonyok pedig ezt követően tűzre vetették magukat.

A Taj Lake Palace hatalmas épületén rengetegen dolgoztak és többször át is építették. Híres gyönyörű kertjéről, az ott található alkotásokról és a sokszínű luxuslakosztályairól. A vendégek kis hajóval közelíthetik meg a ma már szállodaként is funkcionált palotát.

Új-Delhitől 122 kilométerre, Neemrana Fort-Palace

351897-svetik

Az erődből átalakított szálloda 1464-ben épült, és 1986-ba nyitották meg, mint hotelt. A létesítményt az egykori uralkodóról nevezték el, hogy így tisztelegjenek előtte. A romantikus épület függőkertje elvarázsolja a turistákat. Labirintusszerű folyosók, virágkertek, fürdőhelyek, előadások és fantázianevű paloták várják a turistákat. Érdekesség, hogy a lenyűgöző pompában ragyogó palotáktól nem messze találjuk a szegénynegyedet.

Érdekes történetek Indiából

Hatalmas eltérés van az indiai dzsungelek, városok és turistaközpontok között. Sok helyen foglalkoznak növénytermesztéssel, gyűjtögetéssel és jártasak a kézműiparban. Négy fő kaszt létezik Indiába, de azon belül tovább tagolódnak a rangok. Ezt nagyon komolyan veszik Indiába. Meghatározza a házasságot, a munkabeosztást, és az egymáshoz való viszonyulást.

Korábban hallani lehetett arról a történetről, amikor egy pár, akik két különböző kasztból származtak, egymásba szerettek és elszöktek a család elől. Az eset hatalmas felháborodást keltett, pereskedés vette kezdetét, majd komoly ítélettel akarták megszégyeníteni a párt, de végül a jogvédő szervezeteknek sikerült megoldaniuk a helyzetet.

tiger-population-rise-india

Másik érdekes történet, amit a műsorvezető mesélt, hogy az egyik közép-indiai falu lakóját egy tigris látogatta meg az otthonában. A ház tulajdonosa arra lett figyelmes, hogy a ragadozó a vacsoráját fogyasztja el az asztalnál. Szerencsére nem támadt rá a házigazdára. Miután végzett jóllakva kisétált az ajtón.

Az is előfordul, hogy a falusiakat meglopják a majmok, hiszen az utóbbi időben rendesen elszemtelenedtek a faágakon csimpaszkodó kis állatok és nagyon leleményesek tudnak lenni, ha élelemről van szó.

 

Mesebeli paloták Indiában
Te hová látogatnál el szívesebben?

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: hexagontravel.co.uk, oberoihotels.com, lussotravel.com, d1cdc15hzkd3wm.cloudfront.net, 1zoom.me, data1.ibtimes.co.in

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta