Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Egyetem vagy OKJ? A Középsuli szereplőinek is megvan a véleménye a kérdésről

Egyetem vagy OKJ? A Középsuli szereplőinek is megvan a véleménye a kérdésről

A továbbtanulás előtt álló diákok egy ideje nem csupán  felsőoktatási képzésekre jelentkezhetnek, hanem ingyenes OKJ képzéseken is kipróbálhatjátok magatokat. Sokak számára az OKJ képzés egy olyan út első lépcsőfokaként jelenik meg, ami az egyetemi tanulmányok felé vezet, mások úgy érzik, egy jó szakmával a kezükben nem is érdemes a felsőoktatásban eltölteni több évet.  Érdemes megfontolni, hogy diplomásként statisztikailag magasabb jövedelemre számíthatsz, ám asztalosnak vagy fodrásznak nem lehet egyetemen tanulni. A lényeg az, hogy jó szakemberré válj, és ehhez keresd meg a legmegfelelőbb utat! Hogyan vélekednek erről a Középsuli szereplői?

Berci úgy véli, hogy egy OKJ, szakmával többre megy az ember.

Krisztosz bá’, vagyis Dani szerint mindkettő fontos, hiszen a mai világban sosem lehet tudni, hogy melyikkel tud az ember elhelyezkedni, minél több papírja, több lábon áll az ember annál jobb.

Zsófi fontosnak tartja az egyetemi diplomát, szerinte ha választani kell egyértelmű, hogy egyetem. “Egy OKJ-s képzés közel sem érhet a nyomába annak a az oktatásnak, amit az egyetemek nyújtanak. Manapság egyébként már kb. mindenkinek van diplomája, így a munkaerőpiacon elég nehéz felvenni a versenyt a diplomásokkal, amennyiben te nem rendelkezel egyetemi végzettséggel. És amúgy is a tudás hatalom!!” – mondja Zsófi.

Zsani mindkét lehetőséget szeretné kihasználni: “Szeretnék menni egyetemre is meg OKJ-s képzésre is, ami nehezebb szakma azt szerintem célszerűbb egyetemen, mert ott jobban megtanítják és jobb munkahelyem lehet utána, de vannak olyan szakmák is amit egyetemen nem oktatnak, szóval azt muszáj okj-n elvégezni.”

Barbi nem egyetem párti: ” 4-5 évet elvesznek az életedből, legjobb esetben is 24 évesen kikerülsz nulla élettapasztalattal, munka tapasztalattal szerintem elpocsékolt idő, kivéve bizonyos szakmákat, mint az orvos és társai, mert azt józan paraszti ésszel nem lehet kitanulni, ahhoz tényleg kell egyetem…de szerintem aki nem ilyen nagyra törő, annak bőven elég az OKJ, én sem nagyon szeretnék egyetemre menni, egy jó szakmával jobban el lehet helyezkedni manapság.”

 

Egyetem vagy OKJ? Melyiket választod?
Neked mi a véleményed?

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share