Együtt maradtok vagy szétmentek?

Rovat

Megosztás

Vajon létezik sírig tartó szerelem? Meg lehet jósolni, hogy egy pár szakít vagy együtt marad? A válasz igen, ugyanis viselkedésünk meghatározza a kapcsolat jövőjét!

John Gottman, a Washington Egyetem kutatója rengeteg párt tanulmányozott, megfigyelte testbeszédüket, kommunikációjukat és állítása szerint ma már 94%-os pontossággal meg tudja állapítani, kik azok, akik együtt maradnak és kik azok, akik nem.  Ilyen egyszerű lenne?

Gottman videóra vette a kiválasztott párokkal lefolytatott beszélgetéseit, majd évek múltán újra találkozott velük. Mi derült ki a felvételekből? A párok közös élményeikről beszéltek a tudós pedig elemezte, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Emellett valóságos kis szerelem laboratóriumot rendezett be, ahol frissen házasodott párokat figyelt meg: hogyan viselkednek egymással, miközben eltöltenek egy átlagos napot egymás társaságában.

Íme az eredmények! A kapcsolat jövőjére nézve meghatározó, hogyan bánnak egymással a párok és az is, hogy a pár tagjai, hogyan tekintenek a világra.

Képtalálat a következőre: „love”

Azok, akik együtt maradtak, mindig odafigyeltek a másikra, nem csak akkor voltak kedvesek, amikor könnyen mentek a dolgok. Időt és energiát szenteltek arra, hogy törődjenek a másikkal, kifejezzék felé megbecsülésüket, bizalmat, intimitást építettek egymás között, folyamatosan. Eközben nem feledkeztek meg arról, hogy őszintén beszéljenek érzelmeikről, támogassák a másikat.

Azok, akik végül szakítottak, hajlamosak voltak kritizálni a másikat, minősíteni, gyakran lenézni, ahelyett, hogy támogatták volna, meghallgatták volna. Ezekben a kapcsolatokban a felek nem igazán szenteltek figyelmet a másiknak, nem támogatták szívvel-lélekkel, gyakran engedték, hogy rossz kedvük felülkerekedjen.

Hosszú távon a kedvesség, odafigyelés, támogatás és az őszinte kommunikáció meghozza gyümölcsét, hiszen egy ilyen kapcsolatban a párok kiteljesednek, összekovácsolódnak, szeretnek együtt lenni, egyre jobban megbíznak a másikban és építik a kapcsolatot.

Együtt maradtok vagy szétmentek?
Szerinted megjósolható, melyik pár fog együtt maradni?

 

 

Képek: psychologies, unsplash

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,679RajongóLike
179,624KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta