Elbukhatod a munkád egyetlen tetkó miatt?

Rovat

Megosztás

Éppen azon gondolkozol, hogy valami nonfiguratív tetkót varratsz a karodra vagy a nyakadra? Világos, ez az önkifejezés egyik formája. De azt is tudod, hogy akár álmaid állását is elbukhatod egy hivalkodó, vagy éppen rosszul sikerült tetoválás miatt?

Rendőrségi pozícióra adta be jelentkezését egy férfi Németországban, de tetoválása miatt nem vették fel. Amikor a döntés ellen fellebbezett, a bíróság nem tartotta azt jogsértőnek – szóltak a hírek két évvel ezelőtt.

A halál biztos, az élet nem  - amerikai katona tetoválása (Kép: Wikimedia Commons)
A halál biztos, az élet nem – amerikai katona tetoválása (Kép: Wikimedia Commons)

Az eset kapcsán a hellokarrier.hu utánajárt, vajon hogyan fogadják a tetovált jelentkezőt a munkaadók. Kiderült, az adott állástól függ, elfér-e a tetkó a munkavállalón. Ha például egy telefonos ügyfélszolgálathoz jelentkezik az illető, akkor nincs jelentősége. Ha viszont napi szinten találkozik az ügyfelekkel, akkor nem szerencsés egy halálfej a bal állkapcsán.

Amikor nem ennyire hátrány a tetkó egy munkakör esetében, akkor újabb szempont válik fontossá: mennyire végzi jól a feladatát a jelentkező. Akár zsákkal a fején is dolgozhat valaki, ha nagyon jó. Ez persze sarkítás, de a munkaadó rugalmasságán, türelmén sok múlik, olykor akár minden.

custom_rose_tattoo_pt_2_by_mgtattoo-d6ik9u7

Valójában a tetkó csak egy szempont a külső és a munkavállalás összefüggésében. És máris jön a számtalanszor megrágott kérdés: vajon aki jól néz ki, az előnnyel indul az életben? Edward Thorndike elmélete, a Halo-effektus szerint nagyon fontos az első benyomás, mert ez alapján vonunk le az egyénről hosszú távú következtetéseket, amelyek általában tévesek. Mivel azonban a lepel jóval a sikeres állásinterjú után hull le, a kellemes külsőnek könnyen áldozatául eshet a tapasztalatlan személyzetis.

A kezdeti előnynek persze nagy ellensége az idő. Hiába volt lehengerlő a jelentkező az állásinterjún, ha lusta vagy nem ért a feladathoz, akkor előbb-utóbb megválnak tőle a munkaadók – ha van rajta tetoválás, ha nincs.

Elbukhatod a munkád egyetlen tetkó miatt?
Te szeretnél tetkót?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,207RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta