Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Éld át, hogyan olvas egy diszlexiás!

Éld át, hogyan olvas egy diszlexiás!

Biztosan a te ismerettségi körödben is akadt már olyan diák, akinek nehezen ment az olvasás. Talán azzal is tisztában vagy, hogy ez a tanuló nem lusta vagy buta, hanem egy különleges részképességzavarral, diszlexiával küzd. Daniel Britton angol grafikusnak is gondot okoz az olvasás, ráadásul a környezete sem értette pontosan soha a nehézségeit. Úgy döntött, megmutatja az egészségeseknek hogyan látja a betűket egy diszlexiás.

Daniel tervezett egy olyan betűtípust, amely megpróbálja érzékeltetni azt a lassú és kellemetlen folyamatot, amellyel egy diszlexiásnak kell megküzdenie olvasás közben. A grafikus az igen népszerű és egyszerű Helvetica betűtípust alakította át, oly módon, hogy láthatatlanná tette az egyes betűk 40 százalékát. A Dyslexia betűtípussal írt szöveget kisilabizáló egészséges ember olvasási sebessége lelassul a diszlexiások átlagos olvasási tempójára, hiszen a betűknek nagyjából a felét látják csupán. Az a frusztráció, amelyet ilyenkor érez az olvasó, Daniel szándékai szerint segít abban, hogy könnyeben elfogadja a társadalom többsége a diszlexiát mint problémát, és toleránsabb legyen azokkal szemben, akik ezzel a nehézséggel küzdenek.

Az alábbi képeken egy, a Dyslexia betűtípussal nyomtatott szöveget láthattok. Daniel azonban üveglapra nyomtatva a betűtípus elé helyezte azokat az elemeket, amelyekkel kiegészülve a betűk tökéletesen olvahatóvá válnak számunkra. Azonban a második képen láthatjuk, ha oldalról nézzük a két szövegréteget, az olvasható szöveg olvashatatlanná torzul. A két nézőpont közötti különbség jól érzékelteti a megfigyelővel a diszlexiások nehézségeit.

diszlexia2

diszlexia3

Forrás: designboom.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share