Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Elhagyatott szellemiskolák a világból

Elhagyatott szellemiskolák a világból

Mindannyian ismerünk horrorfilmeket, rémregényeket, és tábortűznél elsuttogott rémisztő történeteket, melyek elhagyatott épületekben, iskolákban játszódnak. De vajon azt tudjuk, hogy a világban még napjainkban is számos településen állnak igazi szellemiskolák és hátborzongató kollégiumok? Most ezek közül mutatunk be nektek néhányat.

crookham-court-manor-school-abandoned-4

crookham-court-manor-school-abandoned, Image True British Metal, cc-nc-sa-4.0

crookham-court-manor-school-abandoned-31. Crookham, Egyesült Királyság, Fotó: True British Metal

Sok bentlakásos iskola esett áldozatul a háború pusztításának, azonban legtöbb esetben nem tudni, mi történt valójában. Ez a crookhami iskola egészében megmaradt a félig elkészített házi feladatokkal az asztalon, nyitott könyvekkel a díványon és a testneveléshez kikészített ingekkel a fogason. A faluban lakó emberek jól ismerik ezt a helyet, de senki sem foglalkozik vele különösebben. Ha néha kíváncsiságból betéved valaki, nem nyúl semmihez, csak körbenéz, majd továbbáll.

lillesden-school-for-girls-7

lillesden-school-for-girls-10

lillesden-school-for-girls2. Lillesden kastély, és bentlakásos leányiskola, Anglia, Fotó: Blunders500

Az 1855-ben befejezett impozáns épület egy bankár tulajdonában volt, ám az I. világháború után eladta, és egy lányiskola költözött a falai közé. 1999-ben azt is bezárták, azóta pedig senki sem lakik itt. A hely valóban kísérteties, és kellőképpen nyomasztó ahhoz, hogy megihlessen néhány horrorfilmrendezőt. Többek között itt forgatták a brit Ki vagy, doki? sci-fi filmsorozat bizonyos részeit, illetve a 28 nappal később című Danny Boyle horrorfilmet. 

tome-school-for-boys-md-abandoned-7

tome-school-for-boys-md-abandoned-5 (1)

tome-school-for-boys-md-abandoned-63. Jacob Tome fiúiskola, USA, Maryland, Fotó: prolite669

Az Old Tome néven is emlegetett, tizenkét éven aluli fiúgyermekek számára építtetett iskola 2014 decemberében tragikus körülmények között leégett. A lenyűgöző szépségű építmény 1894-ben épült, 1942 után pedig átadták az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetnek. A kastély egyszer vandálok áldozatául is esett, de sorsát véglegesen csak a mindent elsöprő tűzvész pecsételte meg.

Kasteel-van-Meseen

Kasteel-Van-Mesen4. Kasteeen van Messen, Belgium, Fotó: Niek Beck and Forbidden Places

Az 1628-ban épült kastélyban működött már ginlepárló, dohánygyár és bentlakásos iskola. Aztán amikor 1971-ben flamand területeken betiltották a francia nyelv oktatását, az iskola megszűnt. Négy évtized alatt annyira leromlott az állaga, hogy három éve lerombolták.

dozier-school-for-boys-florida-abandoned

dozier-school-for-boys-florida-abandoned-3

dozier-school-for-boys-florida-abandoned-25. Fiúiskola, Florida, Fotó: State of Florida, public domain

A floridai fiúiskola 1960-tól árváknak, nem kívánt gyermekeknek és olyan fiataloknak adott tanulási lehetőséget, akik nem tudtak máshová menni. A dozieri fiúiskolát 2011-ben financiális okok miatt be kellett zárni. Az épületet azóta senki nem vette át, így enyészetnek indult.

Szellemiskolák
Be mernél menni egy elhagyatott szellemiskolába?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share