Élhető a párkapcsolat, ha túl nagy a korkülönbség?

Rovat

Megosztás

Mit tesz a párkapcsolattal, ha az egyik fél jóval idősebb? Egyáltalán, mit jelent a nagy korkülönbség? A manapság már egyre többet megfigyelhető jelenségnek egyaránt megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha netán te is hasonló helyzetbe kerülnél, segítségül összegyűjtöttük neked a prókat és kontrákat.

Ha már benned is kételyek merülnek fel a kapcsolat helyességét illetően, akkor környezeteddel még nehezebb dolgod lesz, mint egyébként. Sokszor éri támadás a nagy korkülönbséggel bíró párokat – az idősebb felet érő vád az öregedéstől való félelem, a fiatalabbak fejéhez pedig az apakomplexust vagy az anyagi előnyök hajhászását vágják.

hold_my_hand_by_aselatundra-d3ufiv2

De mitől számít valaki jóval idősebbnek? Nos, ez esetetekben mégcsak nem is tíz években mérendő. A tizenévesek körében már 2-4 évnyi különbségnél is komoly eltérések lehetnek az érettséget illetően. Persze, ettől függetlenül ekkora korkülönbség még teljesen normális. Ám, ha tizenévesként 5 évnél is nagyobb a differencia, nem árt átgondolni, hogy az jót vagy épp rosszat tesz neked.

PRO:

  • Ő már megtanulta, amikkel te még csak most ismerkedsz, így akár a házinál is sokat segíthet. Pláne, ha gazdasági szakon tanul(t), úgy megtanít deriválni-integrálni, hogy sose felejted el!
  • Az életből is többet látott már, ezért bizonyos helyzeteket is jobban átlát, mint te. Ha azt mondja, most rajtad a sor, hogy bocsánatot kérj megbántott barátodtól, akkor higgy neki!
  • Kölcsönösen tanultok egymástól. Az idősebb fél újra megtanulhat egy kicsit „gyermekien” felszabadult és laza lenni, a fiatalabb pedig egy kis komolyságot szedhet magára.

 

KONTRA:

  •  Mivel ő már jóval többet tud nálad, hajlamos lehet arra, hogy anyáskodjon feletted és megmondja, mit csinálj.
  • Ugyanezen okból kifolyólag lehet, akár türelmetlen is lehet veled.
  • Mire utolérnéd az életének azt a fázisát, amiben ő éppen van, addigra mindig pont továbblép majd. Mire te fősulis leszel, ő lediplomázik, amikor ő már dolgozó ember lesz, te még mindig a padot koptatod.
  • A környezeted nem biztos, hogy támogatólag és jó szemmel nézi a kapcsolatotokat. Rátok is kihat majd, ha mindenkitől azt kapjátok, hogy „úgyse húzzátok már sokáig együtt…” Előfordulhat, hogy a Pygmalion-effektus nálatok is bekövetkezik, és végül szakításba torkollik a folyamatos harc a többiek elfogadásáért.

please-stay-Favim.com-886559

Ha te is ebben a helyzetben vagy, gondold végig, hogy mennyit nyersz és mennyit veszítesz ebben a kapcsolatban. A legfontosabb viszont mindig is az lesz, hogy hogy érzed magad a szerelmed társaságában, és hogy te magad mire vágysz! Ha magadban már helyreraktad a dolgokat, a többi már gyerekjáték lesz!

Nagy korkülönbség
Te belemennél egy olyan kapcsolatba, ahol több mint 5 év korkülönbség van köztetek?

 

Ha van a témával kapcsolatos történeted, ne habozz megírni nekünk a tiirtatok@kozepsuli.hu címre! 😉

 

Fotók: pinterest.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta