Pro és kontra – Munka nemzetközi vizeken

Rovat

Megosztás

Milyen lehet a tenger hullámain ringatózva aludni? Hónapokig egy tengerjárón utazni, és nem utolsó sorban dolgozni? A hajós munka köztudottan a legjobban fizető állások között van, de vajon mit kérnek cserébe ekkora honoráriumért? Íme, a tapasztaltabbak beszámolója.

„Egy éve dolgozom, és megkeresem vele az egyetemre valót…” Neked is megfordult már a gondolat a fejedben, hogy érettségi után kihagysz egy évet? Pihensz, dolgozol, pénzt gyűjtesz, esetleg nyelvet tanulsz. A fiatalok egyik leginkább vágyott munkája a hajós munka, ahol a takarítótól elkezdve, a pincéren, a konyhai kisegítőn, a recepcióson át a táncosig szinte minden pozícióra keresnek lelkes fiatalokat. De valóban ez lenne álmaid melója?

cruiseline

Niki, 20 „Nagyon jó élmény volt! Folyami hajón dolgoztam 4 hónapot szobalányként. Szerencsére, jó táraság jött össze, így ez már eleve megkönnyítette a dolgos hétköznapokat. Bár ez nem jó kifejezés, mert minden nap dolgoztunk napi 12 órában, de ezt is elosztva. Így a szabadnap, mint olyan nem létezett, day off helyett shift off volt, ami csupán pár óra szabadidőt jelentett. Költeni, ha akartam se tudtam volna, így gyakorlatilag az egész fizetésemet haza tudtam hozni. Ajánlom nagyon a hajós munkát, de csak a kitartó, könnyen alkalmazkodó és nyelveket jól beszélő fiúknak és lányoknak!”

Olivér 22 „Tavalyelőtt voltam kint. Illetve mit értünk az alatt, hogy ’kint’? Ugyanis egy hajó belsejében voltam, gyakorlatilag 2 hónapon keresztül. Ugyan 5 hónapra indultam, de valamivel a második után azt mondtam, hogy elég volt. Pincérként dolgoztam, napi 12-16 órában. Iszonyatosan megterhelő volt. Amikor kikötöttünk egy-két városnál, csak nagyon minimális kimenőt kaptunk, épphogy egy hűtőmágnest tudtam venni anyukámnak…(nevet) Nem mondom,  hogy megbántam, mert valóban sok százezer forinttal jöttem haza, ráadásul élménynek és tapasztalatnak is kiváló, de csak rövidtávon tudom ajánlani. Illetve hosszútávon kizárólag robotoknak javaslom ezt a létformát.”

 

10245547_10202526675302305_1392347085147047273_n

Erika 21 „Én sajnos, csak szerettem volna hajón dolgozni. Már túl voltam a felvételi interjún – ami angol nyelven volt, hiszen a nyelvtudás itt kritérium -, és azt gondoltam, minden tökéletesen ment, már jóformán azt tervezgettem, mit pakolok a bőröndömbe. Aztán jött a telefon, hogy sajnálattal közlik, nem engem választottak. Magyarázatként annyit adtak: szerintük még túl fiatal vagyok ehhez. Szóval jó tanács: ne röhögjetek a saját poénjaitokon az állásinterjún! (nevet) Egyébként utána a nyarat Mallorcán töltöttem, és ott sikerült találnom magamnak takarítói állást hajón, bár az csak napközbeni munka volt. De szerintem jobban is jártam vele, mintha nagy hajóra mentem volna! Megvolt a szabadidőm, ráadásul elég jó fizu is társult mellé!”

 

Kedvet kaptál? Vagy épp ellenkezőleg? A teljesség igénye nélkül, összeszedtünk neked néhány előnyt és hátrányt is.

PRO:

 • Gyorsan, sok pénzt kereshetsz.
 • Világot látsz. (Bár sok esetben csak a fedélzetről)
 • Megtanulod a matróz szlenget!
 • Gyakorlod az idegennyelveket! Ha szerencséd van, kifogsz egy olyan szobatársat, akitől egy teljesen új nyelvet is elsajátíthatsz!
 • Animátorként kedvenc elfoglaltságoddal keresheted a kenyered, hiszen gyerekeket kell szórakoztatnod.
 • Bizonyos helyeken kedvezményt kaphatsz, ha netán a jövőben is szeretnél vendégként részt venni egy utazáson.
 • A hullámzó tenger mellett nézheted a naplementét! (Na, meg a felkeltét is, ha éppen olyan a beosztásod…)
 • A tenger sós párája tisztítja a bőröd!

 

KONTRA:

 • Nagyon-sok-a-meló! Gondold végig, bírnád-e a tempót!
 • Kevés a szabadidő. Nem mindig szállhatsz le a hajóról egy kikötőnél. És nem dühönghetsz, ha pont álmaid városát nem láthatod majd a szárazföldről.
 • Általában a személyzeti kabinok a víz szintje alatt vannak. (De az talán a PRO-hoz írható, hogy láthatsz néhány halat is. Vagy DELFINT!!!)
 • Hosszú távra szóló szerződéseket kötnek. Tengerjáróknál a legrövidebb idő 4 hónap, így sajnos, ha éppen Costa Rica partjainál jártok, mikor úgy döntesz, hogy felmondasz, az bajos lehet.

 

Fotók: Cruisline.com, pinterest.com

Nemzetközi vizeken
Szerinted mi a legmenőbb a hajós munkában?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta