Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / Élnek-e még tigrisek a vadonban 50 év múlva is?

Élnek-e még tigrisek a vadonban 50 év múlva is?

A vadonban élő állatok száma drasztikusan megcsappant az elmúlt évtizedekben. Egyes fajok mára már teljesen kihaltak. Sok nagytestű mellett a tigriseket is veszélyezteti a kihalás veszélye.

 

Az 1900-as évek elején még 100 ezer tigris vadászott a vadonban. Ma már alig 4 ezer a számuk. Ennek oka, hogy a területük elveszett, be kell érniük kisebb hellyel, ami a szaporodásukra is kihat. Az ember elvette az életterük jelentős részét, így a fajuk fenntartása is kérdésessé vált. Számokban kifejezve ez 93%-os területcsökkenést jelent.

Jelenleg már csak 13 ázsiai országban élnek tigrisek a szabadban, ami nagyon kevésnek mondható.A Vadvédelmi Világalap egyik célja, hogy ne haljon ki teljesen a faj, valamint megpróbálják elérni, hogy számuk növekedjen. Nincs könnyű dolguk, ugyanis folyamatosan veszítik el az élőterületüket. Vagy azért mert kitermelik a fákat, vagy mert az emberek beépítik.

Egyelőre még az is kérdéses, hogy 50 év múlva lesz-e vadon élő tigris. Ha sikerülni is megtartani a jelenlegi területüket, továbbra is harcolni kell az orvvadászok ellen. Mágikus tulajdonságokkal ruházzák el a tigrisek egyes részeit, így nagyon nagy kereslet van rájuk. Ez pedig arra sarkallja az embereket, hogy vadásszák. Ugyan törvény tiltja és komoly büntetés jár a vadászatukért, mégis sokan vállalják a kockázatot a nagy nyereség iránt.

Ez a veszély nem csupán a tigriseket fenyegeti. A következő 50 évben rengeteg faj fog még kipusztulni. Az ember tevékenysége a bolygón olyan mértékű hatással van a vadon élő állatállományra, mely megpecsételheti a sorsát minden élőlénynek.

Élnek-e még tigrisek a vadonban 50 év múlva is?
Szereted a nagytestű állatokat?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share