Élő történelem – Sziklakórház Atombunker

Rovat

Megosztás

A Sziklakórház LOSK 0101/1 jelzéssel ellátott „szigorúan titkos objektum” volt egészen 2002-ig! Először 2007-ben nyitotta meg kapuit – mesélte nekünk Polácska Fruzsina, a múzeum munkatársa.

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy rejtélyek után nyomozzunk! Budapesten, a Buda Vár alatt helyezkedik el, a ma már múzeumként működő Sziklakórház Atombunker. Már a neve is sejteti, hogy nem egy közönséges intézményről van szó, annál sokkal többet tartogat! Múltunk részeként, a magyar történelemről mesél az oda látogatóknak!

A múzeum marketing menedzserével, Polácska Fruzsinával beszélgettünk!

Mikor nyílt meg a múzeum?

A Sziklakórház először 2007-ben, a Múzeumok Éjszakáján volt megtekinthető, 2008-tól normál nyitva tartás mellett várja látogatóit. Ettől kezdve a látogatószám évente átlagosan 22%-kal nő, tavaly elértük a 168 ezer főt.

Az elmúlt 10 évben közel 1 millióan látogatták meg múzeumunkat.

Kép: Facebook/Pauline Kok

Ennek köszönhető, hogy elnyertétek Az év legnépszerűbb múzeuma címet?

A rangsor minden évben a Tripadvisor utazási portál felhasználóinak döntése alapján alakul ki. Épp ezért kiemelt jelentőséggel bír, nagyon büszkék vagyunk rá! Az év legnépszerűbb magyarországi múzeuma díjat másodjára nyertük el az elmúlt három évben.

Személy szerint melyik a kedvenc részed a kiállításban?

Amit én legjobban szeretek a kiállításban, az kevésbé kézzelfogható. Ami leginkább magával ragadó az az, hogy eredeti környezetben, élő idegenvezetéssel mutatjuk be a 20. század legfontosabb történelmi eseményeit.

A múlt eseményei megelevenednek!

Milyen kiállítás látható jelenleg? 

Az állandó, azaz a 20. század történetét bemmutató kiállítás mellett, jelenleg Atombomba kiállítás látható! Ez az első olyan kiállítás Európában, amely az atomfegyverek emberre és környezetre mért pusztító hatását mutatja be. Ezért egyedülálló! A két atomtámadás – hirosimai és nagaszaki – következményeit, valamint a jelenleg is hadrendben lévő atomfegyvereket látva tudatosul a látogatókban, hogy mennyire törékeny a béke…

Érdemes ellátogatni ebbe a múzeumba, iskolaidőben, kirándulás gyanánt az osztállyal vagy azon kívül szülőkkel is, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az élő történelemmel!

 

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,813RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta