Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Első szakítás! Hogyan éljem túl?

Első szakítás! Hogyan éljem túl?

Az első szerelem a legmeghatározóbb az életünkben. Előbb-utóbb mindenkinél eljön, s mindent elsöprő érzésekkel jár. Olyan lehet ez,  ami egész életünkben elkísér és feledhetetlen emlék lesz. De mit történik, ha vége?

Beszéljünk róla

Nagy traumát jelent, ha az első szerelem véget ér. Nehéz feldolgozni, továbblépni. Az egyik megoldás lehet erre, ha ki tudjuk beszélni magunkból a fájdalmunkat. Lehet ezt valamelyik szülőnek, esetleg a legjobb barátnőnek, barátnak, ők akár ötletet is tudnak adni, hogyan vészeljük át ezt a nehéz időszakot.

Zsófi, 16 éves, Budapest

Két éve volt az első kapcsolatom, az első szerelmem. Pár hétig tartott csupán, de nagyon megviselt, mikor vége lett! Úgy éreztem, a világnak is vége, s soha nem leszek többé szerelmes. Ekkor jó volt, hogy a legjobb barátnőmnek el tudtam mondani, s ő ott állt mellettem, vigasztalt. Neki köszönhetem, hogy aránylag hamar túl lettem rajta.

Vedd észre, ha már vége!

Előfordul, hogy szakításkor úgy érzed, nincs még vége. De ha már a másik kilép a kapcsolatból, észre kell venni, hogy nem folytatódhat, bármilyen nehéz is ezt megérteni. El kell fogadni, hogy ennek a szerelemnek vége. Ilyenkor az elengedés a legtöbb, amit tudunk tenni. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk még lezárni, akkor nem leszünk képesek arra sem, hogy elengedjük a másikat. Zárjuk hát le magunkban is, s energiánkat inkább a továbblépésre fordítsuk .

Zoltán, 20 éves, Kecskemét

Gimis koromban nekem is volt egy nagy szerelmem, az első igazi! Mikor véget ért, több mint egy év után, az borzasztó érzés volt! Sokáig próbáltam magammal is elhitetni, hogy lehet még folytatni, s újrakezdeni, de egy idő után már nyilvánvaló volt, hogy ez nem fog menni. Kellett ez a felismerés, hogy változtatni tudjak. Igaz. időbe telt és sok szenvedésbe, de már tudtam más lányokkal is ismerkedni utána.

Ne zárkózz magadba

Ha vége az első kapcsolatodnak, amit öröknek hittél, jobb, ha nem zárkózol magadba, s nem bújsz el a szobád legsötétebb sarkába. Mozdulj ki! Keress valamit, ami le tud kötni! Sportolj, menj kirándulni! A barátokkal újra elmehetsz szórakozni. Próbálj meg mielőbb túllépni, ne nézegesd a neten, merre jár, mit csinál épp most , szabadulj meg a közös emléket jelentő tárgyaktól is. Felesleges őrizgetned, ami mindig rá emlékeztet. A legfontosabb, hogy találd meg újra a régi önmagad!

Zita, 17 éves, Tapolca

Az első barátommal való szakítás irtóra megviselt. Hiába vigasztalt a család, a barátok, nem tudtam volna feldolgozni, ha nincs a sport!  Évek óta rendszeresen járok úszni, nem versenyszinten, inkább csak hobbiból, de a mozgás mindig megnyugtatott és elfeledtette a napi gondokat is. Akkor is segített!  Menj el úszni, focizni, vagy válaszd bármelyik más sportágat. Ez segíthet feldolgozni a szakítással járó veszteséget és bánatot.

Első szakítás! Hogyan éljem túl?
Szerinted melyek a legjobb teendők szakítás után?

Képek forrása: Pexels