Elszúrtam az érettségit, most mi lesz?

Rovat

Megosztás

Éjt nappallá téve tanultál, a földön felejtett tankönyvek vörös szőnyegként vezettek ágyadig, a függvénytáblázat kispárnáddá lépett elő. Vagy éppen a fiókod mélyén várta, hogy beteljesíthesse feladatát. Az eredmény: sikertelen érettségi, egy csomag telesírt zsebkendő, és újabb álmatlan éjszakák: most akkor hogyan tovább?

Felejtsd el a könnyeket!

A lehető legrosszabb, amit egy rosszul sikerült vizsga után tehetsz, ha hónapokra bezárkózol a szobádba, és átadod magad a világvége hangulatodnak, azt hajtogatva, hogy „Nekem semmi sem jön össze!”. Most már felesleges az egereket itatni (ahogyan az érettségit megelőző napokon is). Ami történt, megtörtént, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Csak a szemed fog bedagadni tőle. Egy kiadós sírás barátaid vállán, közvetlenül a történtek után ugyan kifejezetten megnyugtató lehet, de ez nem jelenti azt, hogy a depresszió az egyetlen kiút. Mosd meg könnyáztatta arcod, nézz meg egy vidám filmet, majd pedig készítsd a téglákkal megrakott talicskát az összeomlott vár újjáépítéséhez.

Egy második esély mindenkinek jár

Bezárult előtted egy ajtó, hát mássz be az ablakon! Habár a példás érettségi bizonyítvánnyal együtt elúszott a főiskola, egyetem is, (és még az önsajnálattól is óvá intettünk), remélhetőleg nem tolvajlásból kell eltartanod magad a későbbiekben. Gondold végig, miért nem sikerült a vizsga: lusta voltál? Nem osztottad be megfelelően az idődet? Puskázáson kaptak? Új tanulási módszerrel sikerrel járhatsz. Ráadásul amire csak pár hetet, ne adj Isten pár napot szántál, arra most egy egész évet kaptál. Rengeteg időt nyertél tehát, és ebbe talán egy nyelvvizsga megszerzése is belefér. Ami pedig a hasznos tudás mellett pluszpontokat is jelent a másodjára megpróbált felvételin.

tan

Jó pap holtig tanul

„Én ezt az egészet nem csinálom végig még egyszer”- gondolhatod kínos felelésedre emlékezve. Az érettségi nagyon hasznos, rengeteg munkahelyen elvárás, ezért nem árt letenni. (Csak zárójelbe merem írni: munka előtt állva, már a megszerzett tudással is gazdagabb leszel.) Viszont ha képtelen vagy egy könyv fölött görnyedve magolni, vagy segítséggel sem érted az egyes tantárgyakat, valószínűleg gyakorlati tudásodat érdemes kamatoztatnod. Amennyiben minden tárgyból megbuktál érettségin, szakiskolába, ha pedig legalább elégségeseket szereztél, OKJ-s képzésekre tudsz jelentkezni. Ez utóbbival lehetsz például táncos, kutyavezető-rendőr, virágdekoratőr, lovász vagy fodrász is.

Az átélt kudarc után fontos a sikerélmény. Ha megtaláltad, miben vagy tehetséges, használd ki- és gyűjtsd az érte kapott bókokat!

A sokadik fecske

Naiv elgondolás, hogy te vagy az egyetlen, aki elrontotta az érettségijét. Talán közvetlen környezetedben nem találsz sorstársakat, ettől függetlenül sok diák jár és járt ebben a cipőben. Hogy mit csináltak ők? Megpróbálták újra, sikerrel jártak, egyetemisták, főiskolások lettek – és azóta is visszasírják azokat a napokat, amikor az érettségi volt életük legnagyobb problémája. Esetleg elmentek politikusnak.

Egy elszúrt érettségi
Mit tennél, ha elrontanád az érettségit?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: pinterest, weheartit)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,185RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta