Ezt nézed:  / Hírek / Színes / Eltört az ujjam! Most mi lesz?

Eltört az ujjam! Most mi lesz?

Mikor meglátják a barátaim, hogy sínben van az ujjam, azonnal megbombáznak a kérdésekkel; Mi történt? Eltört? Fáj? Nagyon? Mikor veszik le? Arra gondoltam, kicsit mesélek most nektek, milyen is egy ujjtörés, hogyan is van ez az egész? Ha nektek már tört el valamitek, valószínűleg pontosan át fogjátok érezni a cikk egy-egy sorát.

Honnan tudjuk, hogy nagy a baj?

Ha történik veled valami, mondjuk egy tesi órán eltalál egy labda, ami nagyon csúnyán elkapja egy ujjad, mindenképpen figyelj, hogy egy kis idő elteltével belilul, bedagad-e, illetve hogy nem enyhül-e a fájdalom. Ha nem lesz jobb a helyzet, mindenképp látogass meg egy szakorvost. Nem kell félned, semmi plusz fájdalom nem fog érni, csak egy röntgen vizsgálat vár rád, amiből megállapítják, eltört-e, aztán pedig ha úgy ítéli az orvos, sínbe teszi.

Nekem egy héttel ezelőtt tört el az ujjam, éppen az előbb említett szituációban. Testnevelés órán röplabdázott a csapat, amikor az egyik labda kicsit rosszul találta el a kezem. Kicsit… Szóval éreztem egy nagyon éles, bénító fájdalmat ami a csuklómig égetett, és a vállamig zsibbasztotta az egész kezem. Szerencsére ez gyakorlatilag az óra legvégén történt, így már pár perccel utána mentünk is öltözni. Nem csináltam belőle nagy ügyet, a törés után egyből odaszóltam a tanárnak hogy szerintem itt nincs minden rendben. Kiröhögött. Úgyhogy csak az öltözőben tudtam alaposabban megvizsgálni az addigra már mutatóujj vastagságú, bedagadt lilaságot. Aztán este elmentem orvoshoz, ahol végül szembefordítottak az igazsággal.

16990502_1516519761721921_696273795_oÍgy néz ki most a bal kezem, rajta a sínnel.

Fontos azért tudnod, hogy nem minden törés ami fáj, belilult vagy feldagadt. Egyrészt, lehet, hogy pár órán belül szépen lenyugszik az ujjad és már alig fog fájni. Ilyen is volt velem. Ha viszont nem, (ilyenkor irány az orvos) akkor is lehet, hogy csak zúzódott. Ha pedig eltört, ott sem mindegy, milyen szinten. Az egyik gyakori eset a zöldgally törés, amikor ugyan eltört a csontod, de a rugalmas, erős csonthártya nem szakad el, így nincs akkora veszélye annak, hogy maradandó elváltozást, illetve nagyobb komplikációkat okozzon. Azt is érdemes tudni, hogy a zúzódás is tud borzasztóan fájni, fájhat úgy, mint egy törés, így azt is mindenképp komolyan kell venni.

Mit tegyek, ha rajtam a sín?

Nagyon fontos, hogy pihentesd a kezed! Jobbik eset, ha a törés a bal kezeden történt (balkezeseknek nyilván fordítva) mert így könnyebben tudod kímélni, írni, emelni, és más megerőltetésnek kitenni nem szabad. Ezen kívül a sportolás sem tesz neki feltétlenül jót, ugyanis ilyenkor a vérkeringés működése miatt erősebb, élesebb fájdalmat érezhetünk. Az első pár napban érdemes felkötni a kezet, vagy legalábbis nem lelógatni hanem vízszintesen tartani, mert az is segít. Egy “átlagos” zúzódás, zöldgallytörés 2-3 héten belül már nem okoz különösebb fájdalmat, viszont a megerőltetéssel még illik várni pár hétig.

Kifejezetten kíváncsi vagyok, vajon hányan estetek már át valamilyen törésen, szerintem érdekes felmérés ez, amit nem minden nap lát az ember, így kérlek titeket, hogy tényleg a valóságnak megfelelően, szavazat formájában küldjétek el nekünk, tört-e már el valamitek! 🙂

Ujjtörő felmérés
Neked tört már el ujjad?

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share