Eltűnt fiúk nyomában

Rovat

Megosztás

Szervkereskedelem, erőszak, szexrabszolgaság- tényleg van oka a félelemre az erősebbik nemnek?

Rinyu Patrikot keresi az ország. A tizenkilenc éves gyáli fiú barátaival indult szórakozni. A város főterén mulattak, amikor odatért hozzájuk egy számukra ismeretlen, ukrán férfi. Cigarettát akart venni a közeli dohányboltban, s nem beszélve a magyart, ehhez kért tőlük segítséget. Patrikkal feltűnően kedvesen viselkedett, ami még a trafikosnak is szemet szúrt. A társaság ezután közösen megivott egy üveg vodkát. Amikor Patrik és egyik barátja, Dávid hazaindult, az ukrán csatlakozott hozzájuk. Dávidba többször is belékötött, el akarta küldeni, a fiú pedig megijedve magára hagyta barátját az idegennel, s hazament. Másnap hiába kereste telefonján Patrikot, a készülék nem csöngött ki. Otthon sem találta – csupán egy fa tövében hagyott megviselődött cipő árulkodott róla, hogy Patrik arra járt.

Megválaszolatlan kérdések

A körülmények arra utalnak, az ukrán férfinek van köze Patrik eltűnéséhez. Dávid elmondta több médiumnak is, hogy az ismeretlen cigarettával kínálta barátját, amiben drog is lehetett. Ráadásul volt, hogy megölelte a fiút, kereste vele a fizikai kontaktust.

fiúp
A kép csak illusztráció

 

Patrik édesanyja szerint elrabolták a fiát. A megtört asszony attól fél, szervkereskedők áldozata lett, vagy pedig szexrabszolgának adták el. Aggodalmára okot ad, hogy egyre többször hallani rémhíreket titokzatos fekete autókról, melyek sofőrje leszólítja, majd magával viszi a fiatalokat. Ezeket a Magyar Rendőrség rendre megcáfolja, viszont valamiért mégis elterjedt a pletyka.

Ami viszont tény: szinte minden napra jut egy eltűnés. Nem feltétlenül fiatal fiúkról van szó, sok esetben idős emberek, középkorúak, vagy kamaszlányok keresésére ad körözést a rendőrség. A Magyar Rendőrség által nyilvántartott 364 eltűnt személy 56%-ának, 206 főnek a neme férfi (2015. május 15-i adat). Ez csak kicsivel több, mint a fele. Patrik esete viszont a tinédzser fiúkra terelte a figyelmet.

A Szigetre ment bulizni, Ausztriában tért magához

Hasonlóan rejtélyes Sződy Ferenc esete. A férfi 2012 nyarán a Sziget Fesztiválra ment szórakozni, előtte egy nappal üzent barátnőjének, hogy hova készül. Az egyik sátorban látták utoljára, aztán napokig nem kapott hírt felőle családja, barátai. Majd’ egy hét elteltével telefonált apjának a fiatalember – az osztrák Salzburg egyik kórházából. Ferenc utolsó emléke az volt, hogy számára ismeretlen emberekkel bulizik. Az iratai, pénztárcája eltűnt, ahogyan mobilja SIM-kártyája is, s testén kisebb zúzódások éktelenkedtek. Vérében tudatmódosító szereket mutattak ki. Eltűnésének és előkerülésének körülményei tisztázatlanok, mindenesetre az ő történetéből is ugyanaz a tanulság vonható le: ittas állapotban idegenekhez társulni- felejtsük el.

alone-alternative-guy-hurt-tattoo-Favim.com-73057

–  A fiúkból pia hatására gyakran előjön az alfahím, és kötekedni kezdenek egymással. Egy csapat ittas pedig azzal kötekedik, akivel úgy érzi, nem fog rosszul járni. Ha ketten mentek fiúk, vagy egy lányt kísérsz el, simán  egy három-négy fős banda célpontjává válhattok – vélekedik a huszonnégy éves Szilveszter. – Félni nincs értelme, akkor inkább maradj otthon. Én is jártam sok helyen, és sok szituba keveredtem már, de amondó vagyok, ha nem vagy teljesen atomrészeg, egy kis gondolkodással meg lehet oldani minden helyzetet. Ha vállal neked jön egy csapat agresszív ember, akkor ne légy alfa,inkább hagyd odébbállni, s nézd levegőnek őket. Mert úgysem fogsz nyerni, ráadásul ha lánnyal vagy, őt is veszélynek teszed ki. Nem beszélve arról, hogy dominálni se fogsz neki, ha utána szívószállal kell enned a kenyeret is.

Mégsincs megoldás?

Most következhetne a példabeszéd és az óvá intés, hogy mindenki vigyázzon magára és a barátaira, idegenekkel szóba ne álljon, illetve a nagy mennyiségű alkoholra, tudatmódosító szerekre is mondjon nemet.  És ezektől mindenkit óva is intek. Pedig korántsem csak az éjszakát járó, lerészegedett emberek vannak veszélyben.

A tizenhárom éves győri Patrik édesapjához indult délután hat óra körül. Tavasz lévén ilyenkor később sötétedik, tehát nyilvánvalóan nem gondolt semmi rosszra. Egy lakótelepen azonban váratlanul elé toppant két férfi. – Az egyik bal oldalról megfogta a vállamat, és arcon puszilt. A másik szinte ugyanabban a pillanatban megfogta a jobb kezem, s már húzott is föl egy második emeleti lakásba – emlékezett vissza a történtekre a Kisalföld riportjában. Az ismeretlenek szándéka egyértelmű volt; Patrik hallotta, amint az egyik kijelenti, a fiú az övé. Az épület üres volt, ezért a tinédzser hiába kiabált volna. De nem is állt szándékában, nehogy bántani kezdjék emiatt.
Szerencsére sikerült megőriznie higgadtságát: érvekkel próbálta meggyőzni elrablóit, hogy engedjék el pár percre, így még időben sikerült elmenekülnie, hazaérve pedig rögtön hívta a rendőrséget.  Két támadóját elfogták, bár az egyik szabadlábon védekezhet.

tumblr_nczbbw3WTX1tr9u2ao1_500

A győri Patrik története tehát a körülményekhez képest „jól” végződött. De azóta is barátai kíséretében jár mindenhova.

Őket ki védi meg?

Amikor egy lány bulizni indul, a szülők akkor lesznek nyugodtak, ha elkíséri egy idősebb fiú is. Ellenben ha egy srác vág neki az éjszakának, nem kérdezi meg tőle senki, egyedül megy-e. Elvégre a fiúnak kell megvédenie másokat, és persze saját magát is. Ő az erős, kigyúrt, rátermett és bátor, mint például a két méter magas, izmos kézilabdás, Marion Cosma volt. Hogy őt halálra szúrta egy agresszív banda tagja, akit akkor látott életében először? Az nem lehet, bizonyára ő szaladt bele a késbe…

Oda az emberekbe vetett bizalom, és bár vész esetére tehetünk a táskánkba gázsprayt, ezzel nem szűnik meg a probléma. Agresszív, közveszélyes emberek (minek ide a szépítés: perverz pszichopaták) mindig is voltak, vannak és lesznek. A legégetőbb kérdés így továbbra is ott lebeg a levegőben: miért élünk olyan világban, ahol még az erősebbik nem sem érezheti magát biztonságban, s miért hagyjuk mindezt?

Rinyu Patrikot jelenleg is keresik. Erőt, kitartást kívánunk családjának és megannyi sorstársuknak!

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: Favim.com, Youtube, weheartit)

Eltűnt fiúk nyomában
Szerinted van oka a félelemre egy fiúnak, ha egyedül megy este szórakozni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta