Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Elveszett gyerekek, hipnózis és egy ördögi nyúl – Az amerikai folklór teremtményei 2. rész

Elveszett gyerekek, hipnózis és egy ördögi nyúl – Az amerikai folklór teremtményei 2. rész

Mivel cikkünk első részében a rosszindulatú fenevadaké volt a főszerep, úgy illik, hogy a második felvonást barátságosabb kreatúrákkal indítsuk.

Az urayulik a mondák szerint elsőre könnyedén a frászt hozhatják az emberre, hiszen három méter körüli, világító szemű, elképesztően hosszú karú, szőrös majomfélékről van szó, amik ráadásul magas-panaszos hangon vinnyognak. Ám, ha hihetünk a beszámolóknak, az egyesek szerint Alaszka délnyugati részeinek erdőiben élő szőrmókok kifejezetten jóindulatúak. Ez egyébiránt egyesek szerint annak tudható be, hogy a lények bizonyos hiedelmek szerint nem természetesen úton szaporodnak: a vadonban éjszaka bóklászó gyermekek változnak át urayulikká. Azaz a bestiák felismerik egykori fajtársaikat.

Velük szemben a nevét a lakhelye után kapó, Pope Lick szörnyetegnek nevezett ember-bárány-kecske hibrid maga a megtestesült gonosz. Arról, hogy pontosan mi is a rém, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint egy vándorcirkusztól megszökött torzszülött, míg mások arra esküsznek, hogy egy, a Sátánt imádó farmer, aki a halála után bizarr ocsmányságként született újjá. Az azonban biztos, hogy a fenevad különösen agresszív és vérgőzös. Van, hogy egy jókora fejszével esik neki áldozatainak. De a legendák alapján az sem példa nélküli, hogy hipnózissal az egy kicsiny patakon átívelő hídon lévő vágányokra csalja kiszemeltjeit, akik a vonat alatt lelik halálukat.

The Kansas City Star

 

Az amerikai őslakosok legendáiban fel-felbukkanó Miniwashituval sem igazán ajánlott találkozni, sőt, messze ő a legveszélyesebb a listánkban. Ennek oka, hogy aki Missouri folyó környékén látott, bivalyra emlékeztető, emberkezű, egyszemű, szarvas-tüskés démonfajzatra veti a tekintetét, óhatatlanul megőrül. Vagy iszonytató kínok közepette tengeti hátralévő, többnyire igen kurta életét.

Felsorolásunkat a jackalope-ok zárják. Az antilophoz hasonló szarvakkal bíró nyulak hallatlan népszerűségnek örvendenek az Amerikai Egyesült Államokban – mert itt valóban egy „létező” dúvadról beszélhetünk. A Shope-papilloma vírust elkapó nyuszikon ugyanis gyakran nőnek ki furcsa tumorok, és ettől szerencsétlenek külseje gyakran megváltozik. Vagyis ebben az esetben tudni lehet, hogy mi indította be a kissé kapatos, vagy a sötétben minden apróságtól megrettenő természetjárók fantáziáját.

Ye Olde Curiosity Shop

G.K.

Kiemelt kép: YouTube

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share