Emberek, akiket a matematika tett híressé és gazdaggá

Rovat

Megosztás

Akármennyire is a könyöködön jön ki néha a matek, érdemes észben tartanod, hogy ez a tárgy fontos, nemcsak azért, mert kötelező az érettségin, hanem azért is, mert akár milliókat is szakíthatsz vele, ha jó vagy belőle. Nézzük meg, ki az az 5 CEO (chief executive officer), azaz vezérigazgató, aki nagyon jó munkát kapott többek között a sikeres matekérettségijéért, majd matekvizsgáiért cserébe!

Steve Ballmer

Ballmer 13 évig volt a Microsoft vezérigazgatója. Ő a második személy Roberto Goizueta – a Coca-Cola igazgatója – után, aki úgy lett milliárdos az USA-ban, hogy alkalmazottként kapott részvényopciókat vállalatától, melyet nem ő vagy nem valamelyik rokona alapított. 1977-ben diplomázott a Harvard Egyetemen matematikából és közgazdaságtanból summa cum laude minősítéssel.

Sergey Brin

Sergey Brin, a Google egyik alapító társtulajdonosa igazi értelmiségi családba született. Édesapja matematikus és közgazdász professzor, édesanyja pedig a NASA-nál dolgozik. Miután Sergey elvégezte a középiskolát, a Marylandi Egyetemen kezdett tanulni, ahol kiemelkedő minősítésű diplomát szerzett matematikából és számítástechnikából. Ezt követően a Stanford Egyetemen kezdett tanulni, itt dolgozták ki közösen Larry Page-el és Alex Sonkin-al azt a keresőrendszert, melyet később Google-nek neveztek el.

Reed Hastings

A Netflix elnök-vezérigazgatója is matematikát tanult a Bowdoin College-ban. A diploma megszerzése után belépett a Béke Hadtestbe, és szváziföldi középiskolásoknak tanított matematikát.

Jeffrey R. Immelt

Az úriember a General Electric vezérigazgatója. Immelt a Dartmouth Egyetemen tanult alkalmazott matematikát, később a Harvard Egyetemen MBA (Master of Business Administration – a világ legrangosabb, legismertebb és legelterjedtebb egyetemi fokozatú végzettsége a menedzsment területén) képesítést szerzett, ám azt nyilatkozta, hogy a matematika diplomája sokkal értékesebb, hiszen azt használja minden nap.

Indra Nooyi

Indra Nooyi a PepsiCo Inc. első női vezérigazgatója. Ő a bizonyíték rá, hogy a nők is lehetnek jók matekból, hiszen vezérigazgatói kinevezése előtt ő volt a vállalat pénzügyi igazgatója. Nooyi a Pepsi 41 éves történelmének ötödik vezérigazgatója. Pénzügyi igazgatóként sikeresen átalakította a vállalat globális stratégiáját, amikor a Coca Cola és a Pepsi számára nagy kihívást jelentett az egyre egészségtudatosabb fogyasztók vásárlási szokásainak változása. 1974-ben diplomázott fizika, kémia és természetesen matematika szakon a Madrasi Egyetemen.

Ha te is szeretnél matematikából penge lenni és jó eredményt elérni az érettségin, próbáld ki az e-Palatábla Alapítvány matematikaérettségire felkészítő kurzusát! Az alapítvány segítségével mostantól online, elektronikusan, egy e-learning képzés segítségével készülhetsz fel az érettségire és több időd marad böngészni, hogy melyik nagy cég vezérigazgatója lennél szívesen a jövőben!

A matektudásod profi szintre emelése után válaszd az emelt szintű matematika érettségit, hogy megkapd a plusz 50 pontot továbbtanulásodhoz! Mutasd meg a matektanárodnak az oldalt, hogy ő is megismerje, ha eddig nem ismerte és kérd meg, hogy alkalmazzátok az órán az e-Palatábla anyagait. Sokkal élvezhetőbb lesz a tanulás, és nem utolsó sorban legálisan nyomkodhatjátok majd a telefonotokat vagy a tableteteket az órákon! ?

Foto: altoday.com, pando.com, cnbc.com, businessinsider.com, wnd.com, makers.com, shutterstock.com

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,184RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta