Erasmus Spanyolországban – 1.rész

Rovat

Megosztás

Milyen is, amikor egy álom valóra válik és hirtelen azt sem tudod hova kapj örömödben? Egy üveg pezsgőért vagy egy spanyol kisokosért…

A döntés

Amikor elhatároztam, hogy megpályázom az Erasmus ösztöndíjat, már biztos voltam abban, hogy Spanyolország lesz a választott célország. Beszéltem a nyelvet, ami fontos, hiszen tisztában voltam azzal, hogy a spanyolok nem beszélnek angolul. Éppen ezért, bár az ország nagyon vonzónak tűnhet sok hallgató számára, a szakomról én voltam a második, aki úgy döntött, hogy Spanyolországot választja. Kockázatos volt, hiszen az Erasmus koordinátorunk tapasztalat híján nem tudott sokat segíteni.

Az Erasmus lényegében egyetemek közötti kapcsolatot jelent, az ELTE azon szakán, melyen tanultam, három spanyol egyetemmel állt kapcsolatban. Első helyen Barcelona szerepelt a saját rangsoromban, azonban közölték az ottani egyetemről, hogy az oktatás csak katalánul folyik, így ezt kénytelen voltam kizárni. Második helyen volt Valencia – magyar létemre homokos tengerpartra és mediterrán időre vágytam – aminek a honlapja szintén valenciai nyelvű volt, tehát ezt is ki kellett zárnom. Így maradt Madrid, a főváros, az ország közepén, jó messze a tengerpartól….

A pályázat

Nem feltétlenül kell kitűnő tanulmányi átlag ahhoz, hogy elnyerd a pályázatot. Sok összetevőből áll, többek közt pontot kapsz azért, ha részt vettél a közösségi életben, ha publikáltál, vagy ha önkéntes munkát végeztél. Egy jól megírt önéletrajz és egy motivációs levél döntő lehet, melyeket ha az adott ország nyelvén is megírod, további pontokat szerezhetsz. Ezenkívül minden egyes beszélt nyelv szintén pontot ér.

Az Erasmus ösztöndíjnál három csoportba sorolják az országokat az anyagi viszonyokat tekintve. Az északi országoknál kapják a legtöbb anyagi támogatást a hallgatók, de ott is a legdrágább az élet. Spanyolország a második csoportba esik, az ottani árak – főleg az élelmiszerek árai – nagyon hasonlítanak az itthoni árakhoz. Fontos, hogy az összeget két részletben kapod meg, az elsőt, ha szerencséd van, már a kiutazás előtt. Abból a pénzből, amit ösztöndíjként kapsz, nem lehet megélni, vagy csak nagyon szűkösen. Mindenképp rendelkezned kell megtakarított pénzzel, amihez hozzá tudsz nyúlni, ha elfogy az ösztöndíj vagy nem érkezik meg időben.

Döntöttél és pályáztál

Pályázás után jön az izgulás és a várakozás, hogy elfogadták-e a jelentkezésedet. Emlékszem, mikor megkaptam az üzenetet, hogy sikerült, majd kiugrottam a bőrömből. Volt még pár hónapon felkészülni a spanyol életre, a java még csak ezután következett. Elsőnek is meg kellett néznem, hogy ott mettől meddig tart egy félév, mert ez nincs összehangolva az európai egyetemek között, hiába a Bologna rendszer. Az őszi félév kb 2-3 hetes csúszással kezdődik a magyarhoz képest. Ezután következett a repülőjegy vásárlás, hiszen minél előbb veszi meg az ember, annál olcsóbb, ráadásul én még javában a turista szezonban utaztam, szeptember 18-án, így nagyon kellett sakkoznom az árakkal. Két fapados légitársaság indít közvetlen járatokat Madridba Budapestről, minden esetben a kínált ár és a csomagmennyiség az, ami döntő.

Nem könnyű egy másik országban élni, úgy, hogy nem ismersz ott senkit, nem vár senki a reptéren, az ügyeket mind magadnak kell intézned, ráadásul egy másik nyelven, legyen szó az albérlet keresésről, bérletvásárlásról, hivatalos papírokról… Tisztában voltam vele, hogy az anyagi lehetőségeim nem fogják megengedni, hogy hazautazzak, így a karácsonyt is kinn töltöttem, viszont érdekes és hasznos tapasztalatokat szereztem egy másik kultúráról, megismertem a magyartól teljesen eltérő gondolkodásmódokat és szokásokat….

(folyt. következik)

Ha érdekel, milyen Peruban önkénteskedni, ide kattintva megtudhatod, illetve ha kíváncsi vagy, milyen Amerikában magyar lányként középiskolába járni, kattints ide!

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta