Így fuvarozhatod el magad a jogsihoz!

Rovat

Megosztás

Alig várod, hogy 16 és fél legyél? Vagy már el is múltál annyi? Akkor már elkezdheted csinálni a jogsid. Hogyan juss el a kis rózsaszín kártyáig?

Így!

Először is szükséged lesz egy orvosi alkalmassági véleményre, kifejezetten jogsihoz, ami nagyjából 7-8 ezer Ft között mozog. Kell még a bizid, ami igazolja, hogy legalább 8 általánost végeztél és nem árt egy életképes igazolványkép sem. Ezek nem szükségesek rögtön a jelentkezésnél, de minél hamarabb viszed, annál gyorsabban megy a folyamat.

Blue

Be kell iratkoznod egy autósiskolába tanfolyamra, befizeted a tandíjat, ami nem kis összeg, de mindenütt változó. Majd kezdődik a legunalmasabb rész, a KRESZ oktatás. Ha sokat poénkodik közben az oktatód, szerencséd van, mert nem alszol el a székben 5 perc után, de persze oda kell figyelni, mert ez is fontos része az egésznek. Ha pedig levizsgáztál belőle, amit leghamarabb a 17. szülinapod előtt 3 hónappal tehetsz meg, irány az autó, az oktató mellett.

8025468599_480e4cea31_b

A KRESZ mellé tanulsz még vezetéselméletet is, ami fontos, hogy megértsd, hogy működik az autó, és az egészségügyi alapismereteket el kell sajátítanod, amiből szintén le kell majd vizsgáznod. Itt megtanulsz újraéleszteni egy babát és sok más hasznos dolgot, amire reméljük, nem lesz szükség az életben, mert ha igen, az azt jelenti, hogy valami csúnya dolog történt. De ha mégis kell, tudsz segíteni a másiknak, illetve kötelező is segíteni.

Az EÜ vizsgát egyébként leteheted bármikor a tanfolyamod ideje alatt, ha az nincs meg, akkor is mehetsz a gyakorlati órákra, azaz vezetni, de jogsit a kezedbe enélkül nem kaphatsz.

Vezetés


2006-04-24 Minnesota 020

Beülsz az oktató mellé, elmentek a KRESZ-parkba vagy rutin pályára, igazából mindkettő ugyanaz, és ott megtanulod használni az autót, mielőtt kimentek a forgalomba. Már nem kell külön vizsgát tenned a gyakorlatokból, mint régen, szimplán levezeted a magad kis 580 km-ét, amit kell, majd ha minden oké, leteszed a forgalmi vizsgát is. Ott nem elég a szabályokra és az autóra figyelni, de a környezetbarát vezetésmód is számít.

Ha valaki nagyon siet, 1-2 hónap alatt véget vethet az egésznek, de nem érdemes kapkodni, suli mellett úgyis ráér az ember.

Zárójel

A KRESZ-tanfolyamot egyébként sok iskolánál online is végezhetitek, ki kell próbálni, kinek mi jön be.
A tanfolyamok ára pedig nagyon változó, ezért nem is foglalkoztam vele, de bőven 100 ezer Ft felett van, hogy B-s jogsit szerezz.


Út a jogsiig
Neked van már jogsid?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta