Erdei utak – Elszabadult teve és őrjöngő grizzly

Rovat

Megosztás

Talán nem is sejtjük, hogy a fővárostól alig néhány km-re mennyi érdekes és izgalmas forgatási helyszín várhat ránk. A jelenlegi korlátozások ugyan még nem teszik lehetővé a környéken való kirándulást, ám nem árt előre összeírni, milyen túraútvonallal lehet majd kombinálni egy-egy filmtörténeti emlékhely felkeresését.

Helyszín: Pilis hegység / Pilisszentkereszt, Pilisborosjenő

Filmek: Egri csillagok (1968) Gyula vitéz télen-nyáron (1970) Szerelem és halál (1975) A Csillagszemű (1978) Rab ember fiai (1979) Grizzly 2. (1987) Magyar vándor (2004) Robin Hood (2006) Holdhercegnő (2008) A katedrális (2010) A postamester (2010) Boszorkányvadászat (2011) Emerald City (2017) Vaják (2019)

 

A Pilis hegység egykor királyaink kedvelt vadászterülete volt.

 

Talán nem véletlen, hogy vadregényes tájain az elmúlt évtizedekben sok rendezőnek is megakadt a szeme, és választotta történelmi vagy fantáziafilmjének forgatási helyszínéül. Az egyik ilyen népszerű hely, a Pilis szívében található Zsivány-sziklák elnevezésű erdei szurdok. A több mint 10 méter magas meredek sziklafalak között húzódó tisztás, ideális terep minden kalandfilmhez. A külföldi filmstábok szinte minden évben felkeresik, és egymás kezébe adják át a területet.

Fotó: Zsivány-sziklák/ RobinHood/ port.hu

A 2006-ban készült Robin Hood sorozatban a nottinghami erdőt, a világhírű író Ken Follett regényéből készült, A katedrálisban a korabeli Angliát, a mesés Holdhercegnőben Holdföldét, a szürreális fantáziaszerű A postamesterben, a kitalált Ankh-Morpok város erdőségét, a 14.században játszódó, történelmi ihletésű fantázia-horrorban, a Boszorkányvadászatban a Férgek erdejét, míg legutóbb az Emerald Cityben, az Óz birodalmához tartozó misztikus völgykatlant jelenítette meg.

Fotó: Zsivány-sziklák/ A katedrális/ imdb.com

Fotó: Zsivány-sziklák/ Holdhercegnő/ port.hu

Fotó: Zsivány-sziklák/ A postamester/ imdb.com

Fotó: Zsivány-sziklák/ Boszorkányvadászat/ port.hu

Fotó: Zsivány-sziklák/ Emerald City/ David Lukacs/NBC

A közigazgatásilag Pilisszentkereszthez tartozó természetvédelmi területet legkönnyebben Dobogó-kő felől közelíthetjük meg, a kék-sáv jelzésen haladva, a nagy parkolónál balra fordulva, mintegy 2 km gyaloglással érhetjük el.

Közkedvelt kirándulóhelynek, és az eddigi egyetlen elismert filmes zarándokhelynek ismerjük a Pilis másik legendás forgatási helyszínét, az egri vár másolatát Pilisborosjenő mellett.

 

Fotó: Pilisborosjenő/ díszletvár/ Basa Balázs

Az Egri csillagok film kedvéért, 1968 tavaszán felépített díszletből, mára sajnos leginkább az omladozó falak, és a romos bástyák maradtak meg. Akár egy igazi várnál, úgy itt is az idő vasfoga nem múlt el nyomtalanul. A Várkonyi Zoltán rendezte monumentális történelmi filmben persze, még minden eredeti fényében pompázott. Az Eger városát hűen megformázó díszletben helyet kapott több torony és tornácos épület is, melyből mára ezeknek a nyomát sem találjuk.

Fotó: Pilisborosjenő/ Egri Csillagok/ port.hu

Ugyanakkor, a magyar filmtörténetnek hála, számtalan korabeli filmben köszönt vissza később az egri vár másolata. Az 1970-ben bemutatott Gyula vitéz télen-nyáron című kosztümös, szatírikus alkotásban, egy végvárat alakított.

Fotó: Pilisborosjenő/ Gyula vitéz télen-nyáron/ port.hu

Pár év múlva Woody Allen döntött úgy, hogy az általa rendezett Szerelem és halál című amerikai-francia kooprodukciós film egyik helyszíne, legyen a pilisborosjenői vár közvetlen környéke. A rá jellemző stílusban feldogozott groteszk vígjátékban, itt a napóleoni hadakat az oroszok ellen vívott csaták egyikében látjuk életre kelni.

Fotó: Pilisborosjenő/ Szerelem és halál/ port.hu

De készültek itt, a hetvenes években népszerű ifjúsági kalandfilmek is. Ilyen volt A Csillagszemű, amely Hunyadi Mátyás korába kalauzol minket, vagy a Rab ember fiai, ahol a történetben egyszerre alakított a díszletvár két különböző helyszínt: Piszliczár, a görög kereskedő udvarát, illetve Krasznaóvárat.

Fotó: Pilisborosjenő/ A Csillagszemű/ imdb.com

Fotó: Pilisborosjenő/ Rab ember fiai/ port.hu

Később, a 2000-es években is feltűnt néhány filmben a várrom. A Magyar vándorban, tulajdonképpen önmaga paródiájaként tűnik fel, hiszen a kóborló magyarok szálláslehetőségként bukkannak rá, mint vár és mint lerobbant hotel.

Fotó: Pilisborosjenő/ Magyar vándor/ port.hu

Legutóbb pedig, a tavaly debütált Vaják fantáziasorozatban tűnt fel a romos hely. Az utolsó epizódban, egy éjszakába nyúló csatának ad látványos terepet.

Fotó: Pilisborosjenő/ Vaják/ imdb.com

Nem messze a várfalaktól találjuk azt a természetes szikla képződményt, mely ugyancsak a Nagy-Kevély lábainál fekszik.

 

A hegy alatti katlanban, amely egykor dolomitbánya terület volt, egy egypúpú teve alakot formázó sziklaszirt magasodik. A méretes kőtömbök megjelenésükben egyedi látványt nyújtanak.

Fotó: Teve-sziklák/ Basa Balázs

A Teve-sziklák nyújtotta természetes közeg nem is hagyta hidegen a filmeseket sem. Az Egri csillagok filmben itt látjuk a vonuló török sereget. A környék ekkor, az Eger alatti Szépasszony-völgyet játszotta. Később feltűnt más jelenetekben is. Cecey Éva (Venczel Vera) és Miklós deák (Tordy Géza) itt találja meg a földalatti alagút bejáratát a várhoz.

Fotó: Teve-sziklák/ Egri csillagok/ Nemzeti Filmintézet

A forgatási helyhez – nevéhez hűen – kapcsolódik egy filmes legenda is. A nagyszabású játékfilmben tevék is szerepeltek, mint állat „statiszták”. Később ezek közül szabadult el egy példány, melyet a szóbeszéd szerint, csak a csillaghegyi strand közelében tudtak befogni! Hasonló kuriózumnak mondható az is, hogy a 80-as évek derekán George Clooney, Laura Dern és Charlie Sheen társaságában, egy klasszikus B movie-s jellegű horrorfilmet forgatott itt. A film címe a Grizzly 2. – A Predátor volt. Bár nehezen hihető, de tények és a fotók mégis arról árulkodnak, hogy valaha itt, a sziklák árnyékában egy marcangoló medve elől, Hollywoodi világsztárok menekültek az éjszakában.

Fotó: Grizzly 2./ Teve-sziklák/ port.hu

Aki a filmes pletykák nyomába akar szegődni, annak egyszerű dolga van, hiszen Pilisborosjenő határától közvetlen sétaúton, a vár és a Teve-sziklák is gyalogosan könnyen megközelíthetőek. Hétvégi kikapcsolódásnak kitűnő szabadidős tevékenység.

Ezt olvastad már? Fák, filmek, füvek – Arborétumok, mint filmes helyszínek

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Főkép: Fotó: Zsivány-sziklák/ Basa Balázs

Szerző: Basa Balázs

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta