Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Érdekességek, amiket talán még nem tudtál Izraelről

Érdekességek, amiket talán még nem tudtál Izraelről

Sokaknak Izraelről a háborús helyzet jut először eszébe, pedig ez az állam sokkal több, mint puskapor és csatakiáltás. Az Inforádió Világszám című műsora bemutatta egy másik, eddig kevésbé ismert oldalát, dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével.

Lebegni a Holt-tengerben

Akik bemerészkednek a Holt-tengerbe, szinte lebegnek a víz felszínén. Gyógyító hatása miatt igen közkedvelt, a kórokozók elpusztulnak a vízben. Pá-pá övsömör! Sebes bőrfelülettel azonban nem ajánlott a tenger vízébe menni, hiszen az kicsípi a sebes területet.

Van, aki iszapot ken magára, mielőtt vízbe menne. Ennek szintén gyógyító hatása van. Korábban egyébként azt hitték, a tengerben nem él egyetlen élőlény is, de ezt később zsidó kutatók cáfolták.

Part1

Az első ember koponyája

Meglepő, de a szent várost,  Jeruzsálemet arab bazár veszi körül, gyrososok, szuvenírárusok figyelik árgus szemekkel a turistákat, akik valószínűleg a Golgota-hegyre kíváncsiak.  A legenda szerint itt temették el Ádám koponyáját, erről kapta a nevét.

DSC_3294

A városban nemcsak zsidó, de arab, örmény, és keresztény negyed is található. Az örmények még saját újságot is kiadnak, sőt, múzeumuk is működik.

Egy másik múzeumban Jeruzsálem történetéé a főszerep, ez aDávid Torony Múzeum.

Zarándokok sokasága keresi fel a tíz tonnás kövekből épült Siratófalat, melyet nők és férfiak külön látogathatnak, szigorúan csak fedett fővel. A közelben mindig dalol valaki, legyen az egy rabbi, vagy diákok.

Westernwall2

Jeruzsálemtől 10 km-re találjuk Betlehemet. A GPS-ben ne bízzunk, szerencsésebb lehet, ha autóbusz visz el ide. Több keresztény felekezet irányítja a Születés Templomát, amit kicsi bejárata miatt nehéz megtalálni. Egykor szekerekkel kifosztották, ez az oka a kapu méretének. A miséket nem itt, hanem egy ferences templomban tartják.

születés temploma betlehem

 

A szállodák központja

Az egyik legjelentősebb üdülőváros Ein Bokek. A tenger színe itt zöldes, a homok pedig fehér- nagyon mesés látvány. Tizenkét nagy- és két kis szálloda működik a városban, viszont ezek hétvégén  a vallás miatt nem üzemelnek.

7180-t

A 2. legszentebb hely

Masszáda egy fennsíkon található erőd, ahová felvonó szállítja fel a turistákat. Felérve káprázatos kilátás fogadja az utazókat: az egész Holt-tengerre rálátás nyílik. Leérve pedig múzeum várja az érdeklődőket.

masada.2 jpg

Elkapott magyar szavak

Ismert a nézet, miszerint Izraelben minden tizedik beszél magyarul. Dr. Kiss Róbert Richard ezt maga is tapasztalta. Egyik útja során találkozott egy 72 éves sofőrrel, aki akcentus nélkül beszélte a magyar nyelvet. Kiderült, Pestről disszidált. A férfi a Budapest Éttermet ajánlotta- tehát  a magyar emberekkel együtt a magyar ízek is megjelentek.

Az izraeli éttermekben egyébként nem szerepelnek az étlapokon hagyományos ételek, igaz, ez többé-kevésbé nálunk is így van.

Az emberiség egyesül

A 300 ezer lakost számláló Haifában két vallásközpont is működik. Az egyik a 38 km hosszú Kármel-hegyen. Egy lovag itt alapította a kármelita rendet. A hegy kánaáni kultuszhely, kápolnával és oltárral. A középkorban sok remete élt itt.

BahaiGardensHaifaIsrael

A bahá’í, egyistenhívő vallás központja a Bahai-kert. A hitközösséget az 1800-as években alapította baháalláh, aki később Báb-ra változtatta nevét. A hívők elismerik prófétának Jézust, Mózest és Mohamedet is, és hirdetik, hogy az emberiség a jövőben nagy világtársadalommá válik.

Dr. Kiss Róbert Richard műsorában beszélt a zsidókról is, nemcsak gyönyörű lakhelyükről. Az emberek még a háborús helyzetben sem veszítették el humorukat: a rendőrök gumibotján az ‘Izrael szeret téged’ felirat olvasható. Az árusok közt van, akitől ‘Free Palestina’ pólót vehetünk, az arabok pedig hétágú gyertyatartót árulnak.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: worldphotoshots.com, planetden.com, csurtus.blogrepublik.eu, ofek-air.com, giovannidesio.it, wikipédia

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share