Erdélyi utakon, avagy filmek a havasokban

Rovat

Megosztás

A tél beköszöntével, nézzünk most néhány olyan filmet, melyeket leginkább a magas hegyekben, a Kárpátok büszke bércei között készítettek.

Filmes utunk utolsó állomásán, magyar filmes emlékek után kutatunk Erdélyben.

Helyszín: Balánbánya, Békás-szoros, Csíksomlyó, Dragán-tó völgye, Gyergyószentmiklós, Hagymás-hegység, Havasnagyfalu, Jósikafalva, Kolozsvár, Vajdahunyad

Filmek: Emberek a havason (1942) Ítélet (1970) Kalandorok (2008) Víkend (2015) Valan – Az angyalok völgye (2019)

Szőts István első filmjét, Emberek a havason címmel, 1941-42-ben forgatták, főleg erdélyi, székelyföldi helyszíneken. Csutak Gergely favágó – akit Görbe János alakít, –  sorstragédiáját mutatja be az alkotás.

Fotó: Hagymás-hegység/port.hu

A klasszikussá vált mű nyitójelenetében tűnik fel az erdélyi Oltár-kő. Nagy szerepe volt a helyszín és a történet témájának a kiválasztásában, hogy Szőts István az erdélyi Hunyad vármegyében született. A Hagymás-hegység misztikus mészkő tömbjei, hatalmas szakadékai, hegyi patakjai és égbenyúló fenyőfái alkotják a film nagy részének díszletét.

Fotó: Oltár-kő/wikipedia.hu

A helyszíneken felvett jelenetek egyedi természet közeli hangulatot kölcsönöztek a filmnek. A film cselekményében, a székely család zarándoklatot tesz a csíksomlyói kegytemplomnál. Felismerhető a jelenetekben a kegytemplom barokk homlokzata és a ferences kolostor belső udvara, kerengője is. Sőt, egy rövid időre feltűnik a csíksomlyói Mária-kegyszobor is.

Fotó: Csíksomlyói kegytemplom/mariaradio.ro

Erdély ”fővárosa” Kolozsvár is helyszíne a filmnek. Gergely haldokló feleségét, akit Szellay Alice alakít, viszik ide orvoshoz. A helyszín beazonosításához az alkotók Fadrusz János Mátyás király lovas emlékművét használják az alkotásban.

Fotó: Mátyás király lovasszobra/wikipedia.hu

1970-ben mutatták be Kósa Ferenc, Ítélet című történelmi drámáját, mely koprodukcióban született, hiszen csehszlovák és román alkotók is közreműködtek a film elkészítésében. A történet az 1514-es Dózsa György vezette parasztfelkelésnek állít méltó emléket. A nagyszabású filmalkotás külső jeleneteihez erdélyi és felvidéki helyszíneket használtak. Így például visszaköszönnek többször is Kolozs megye tájai, az Erdélyi-szigethegység.

Fotó: Vajdahunyad vára/wikipedia.hu

A film vége felé a Hunyad megyében lévő Vajdahunyad vára és annak környezete adja Dózsa kivégzésének, a tüzes trónnak a helyét. A borzalmas, de egyben történet hű képsorokat a vár mellett forgatta le a stáb.

Fotó: Ítélet filmrészlet/mupa.hu

Az ezredforduló után készült Paczolay Béla rendezésében, a Kalandorok című játékfilm. A történetben három generáció – nagyapa, apa és fiú – utazását követhetjük nyomon. A főszerepeket Haumann Péter, Rudolf Péter és Schruff Milán alakítják. A film szinte teljes egészét Erdélyben vették fel, így látható Bánffyhunyadon és Gyergyószentmiklóson is felvett jelenet. Emellett néhány ismerős erdélyi tájegység is felbukkan még. Így például az említett főszereplők, egyszer a Békás-szorosnál állnak meg pihenni – ami a főképen is látható.

Fotó: Békás-szoros/Nemzeti Filmintézet

Mátyássy Áron fordulatos és izgalmas thrillere 2015-re készült el, a Víkendben egy házaspár hétvégére tervezett kikapcsolódása nem igazán jól sül el. A filmben a magyar hegyek mellett, számos erdélyi kirándulóhelyet is megcsodálhatunk. A hosszan elnyúló Dragán-tó fantasztikus látványa mindjárt a történet elején feltűnik. A természetes közeget Kolozs megyében találjuk, melynek vizét a Vigyázó-tömb öleli körül. A festői környék legismertebb természeti látnivalója a Dragán víztározó szintén megjelenik a filmben. Az autóval érkező, és a főszerepeket alakító Gryllus Dorka és Simon Kornél jéghideg párbeszédjét itt a tó feletti úton, egy gyönyörű panorámát biztosító helyszínen forgatták le. A felidézett képen a tájban merengő Mártát, (Gryllus Dorkát) látjuk. A történetben felismerhetőek még Jósikafalván és Havasnagyfalu környékén felvett jelenetek is.

Fotó: Dragán-tó/index.hu

Skandináv hangulatú krimire hajaz, a Valan – Az angyalok völgye című bűnügyi film, melyhez leginkább Erdélyben találtak forgatási helyszíneket. Bagota Béla thrillerében, a főszerepet Krisztik Csaba alakította, aki maga is erdélyi származású.

Fotó: Krisztik Csaba/port.hu

A színész a Bihar megyei Margittán született. A film cselekményének középpontjában egy elhagyatottnak tűnő kis település áll, melyet a Hargita megyei Balánbánya alakított. A 2018 telén forgatott film, havas, téli képeivel tökéletesen visszaadja a táj egyedi misztikumát. Az egykor rézbányászatáról híres város, kies utcáival és zord vidékével, jól szimbolizálja a történet hátborzongató eseményeit.

Fotó: Balánbánya/kortarsonline.hu

Az erdélyi táj kiapadhatatlan vizuális forrásvilág. Legyen szó várakról, tavakról, vagy meredek sziklabércekről, az előzetesen megálmodott képi formanyelv itt könnyedén megtalálható. Ezért érdemes nekünk is útra kelni, és egy-egy film segítségével bejárni azt a hatalmas nagy természeti kincsekben bővelkedő vidéket, melyet egykor Csaba királyfi a magyarokra hagyott.

Ezt olvastad már? Utánam srácok, avagy filmtúrák a Bükkben

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Főkép: Békás-szoros/hirmondo.ro

Szerző: Basa Balázs

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta